Néphagyomány az oktatásban

2022.11.12. 11:45

Négy éve vesz részt a Hagyományok Háza a felvidéki óvónő- és tanítóképzésben

Céljuk a hagyományközvetítés formáinak elméleti és gyakorlati megismertetése annak érdekében, hogy azok később beépülhessenek a pedagógusok oktató-nevelői munkájába.

A kurzus résztvevői

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia közötti szakmai partnerségnek köszönhetően 2019-ben bekerült az óvodapedagógus- és tanítóképzés tantervébe a Néphagyomány az oktatásban című kurzus. A képzés szabadon választható, és

 

célja a hagyományközvetítés formáinak elméleti és gyakorlati megismertetése annak érdekében, hogy azok később beépülhessenek a pedagógusok oktató-nevelői munkájába.

 

Az oktatók a folklorisztika és a pedagógia terén egyaránt jártas szakemberek, az elmúlt négy évben – 180 hallgató részvételével – összesen hét kurzust tartottak.

A kurzus indulása óta eltelt négy évet értékelve Bárczi Zsófia, a kar dékánja elmondta, hiánypótló kezdeményezés valósult meg, amelynek keretei között a népi gyerekjátékok, ritmus- és mozgásfejlesztő gyakorlatok, népdalok, néptáncos alapismeretek elsajátítására és az átadásuk módszereinek megismertetésére törekedtek. Megjegyezte, a tanfolyam során a hallgatók  játszva sajátították el a tananyagot, amelyet később ugyancsak játszva adhatnak tovább a gyerekeknek.

– A hallgatók a karon folyó képzések éves értékelése során a kurzust mindig kiválóra minősítik. A sikernek köszönhetően bár a kezdeményezés egyéves kísérletnek indult, immár negyedik éve az oktatás része, ráadásul általában többen jelentkeznek rá, mint amennyi hely van – hangsúlyozta Bárczi Zsófia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában