Filmbemutató

2022.12.28. 09:43

Ingyenesen megnézhető az Orfeusz és Eurydiké operafilm

Gaál István mitikus alkotásának főszerepeiben Eszenyi Enikő és Téry Sándor látható. A látványos film operatőre Sára Sándor volt. A különleges remekmű január elsejéig ingyenesen megtekinthető online.

Részlet az Orfeusz és Eurydiké című operafilmből

Forrás: Nemzeti Filmintézet

A frissen restaurált Orfeusz és Eurydiké (1985) című operafilmet mutatta be idén a Nemzeti Filmintézet az európai szervezésű A Season of Classics Films kezdeményezés keretében. A különleges alkotás január elsejéig ingyenesen megtekinthető online – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel kedden.

Gaál István mitikus alkotásának főszerepeiben Eszenyi Enikő és Téry Sándor látható. Mint a közleményben írták, Gaál István 1985-ben készült utolsó mozifilmjével nem pusztán megfilmesítette Gluck ikonikus operáját, de gazdag képi világával és erős szimbólumrendszerével markáns szerzői filmmé avatta. Orfeuszt nem mitológiai hősként, hanem esendő, küszködő emberként mutatja meg, aki szembesül a halál misztériumával. 

A látványos film operatőre Sára Sándor volt. A filmet – Ingmar Bergman Varázsfuvolája vagy Joseph Losey Don Giovannija mellett – a szerzői operafilm klasszikusai között tartják számon.

Az Orfeusz és Eurydiké film az opera tragédiával záruló, 1762-es bécsi változata alapján készült. Gaál Gluck művéhez képest radikálisan változtatott: Orfeusza már nem a kasztrált tenor vagy az alt, hanem az ógörög mítosznak megfelelően a férfias bariton hangján szólalt meg, Miller Lajos énekhangján. Eurydikét Maddalena Bonifaccio, Ámort Kincses Veronika szólaltatja meg, Orfeuszt Téry Sándor, Eurydikét a fiatal Eszenyi Enikő, Ámort Sebestyén Ákos alakítja. Közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint a Magyar Rádió és Televízió Énekkara, vezényel Vásáry Tamás.

A filmbemutató az ACE (Association des Cinématheques Européennes – Európai Filmarchívumok Egyesülete) által szervezett, a Creative Europe által támogatott A Season of Classics Films elnevezésű nemzetközi projekt keretében valósul meg. 

A nemzetközi projekt célja, hogy elősegítse az európai filmművészet gyöngyszemeinek digitális restaurálását és széles körű bemutatásukkal felhívja a figyelmet az európai filmarchívumok munkájára.

Az NFI – Filmarchívum 2021-ben Kovásznai György animációs kultfilmjét, a Habfürdőt mutatta be a projekt keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában