Gyümölcstermő hagyományok

2023.01.27. 10:00

Gyökerektől a levélig – színes programokkal invitálnak a Halmos Béla Program napjára

Koncertek, filmvetítés, szakmai előadások, táncház – az aprónépeknek és a felnőtteknek is szóló, egész napos, ingyenes népzenei programmal ünnepelik meg január 29-én, vasárnap a Halmos Béla Program létrejöttét és a névadó, Halmos Béla szellemi hagyatékának a továbbélését is a Hagyományok Házában.

A nap egyik fő fellépője, a Sebő Együttes, a Hagyományok Háza koncerttermében ad majd vetítéssel és anekdotázással egybekötött koncertet

Forrás: Halmos Béla Program/ halmosbelaprogram.hu

Fotó: Bergics Balázs

A sokszínű és mozgalmasnak ígérkező nap folyamán a Hagyományok Háza három teremében párhuzamosan zajlanak majd koncertek, könyvbemutató és exkluzív filmvetítés, szakmai előadások, gyermekeknek szóló mesekoncertek és játékok, nem utolsó sorban a programokat megkoronázó esti táncház. 

Ezt a különleges napot minden szakmabeli és laikus érdeklődőnek is szánjuk, aki ismeri vagy szeretné megtapasztalni ennek a sodró lendületű közösségnek az erejét, múltban gyökerező hagyományaival ami évről évre új gyümölcsöket terem – fogalmazták meg céljukat a szervezők.

A Halmos Béla  – Széchenyi-díjas magyar népzenész, népzenekutató, hegedűtanár – szellemisége nyomán tartott indító előadások segítséget nyújtanak a fiatal előadók számára szakmai kérdésekben, valamint mély betekintést adnak a táncházmozgalom kezdeteibe. A program részeként bemutatják a Jávorszky Béla Szilárdnak a Táncház 50 című kötetét, amely egyfajta szubjektív válogatás az elmúlt fél évszázad eseményeiből. 

A szakmai programok egyik fontos mozzanata lesz a Programiroda 2023-ban induló Anyám, az álmok nem hazudnak elnevezésű, a Petőfi Bicentenáriumhoz kapcsolódó Mentorprogramjának az ismertetése is.

A mozgalmas, színes napot két különleges hangulatú koncert zárja. Elsőként a táncházmozgalom kezdeti időszakának emblematikus zenekara, a Sebő Együttes zenél és mesél a résztvevőknek. 

A vetítéssel egybekötött koncerten, az anekdotázó Sebő Ferenc mondhatni a legnagyobb mesemondók képességével avat majd be minden érdeklődőt az elmúlt fél évszázad alatt gyűjtőutakon, táncházakban, koncerteken, úttalannak tetsző utakon szerzett élményeibe

 – harangozták be a szervezők. 

A Halmos Béla Program napját – a Magyar Banda és Balogh Kálmán közös koncertje után – fergetegesnek ígérkező táncház zárja. 

A részletes program a Halmos Béla Program honlapján és Facebook-oldalán is elérhető.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában