Petőfi-emlékév

2023.01.10. 10:53

Kiállítással köszönti névadóját, színes rendezvénnyel várja látogatóit a Petőfi Irodalmi Múzeum (videó)

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Költő lenni vagy nem lenni című új állandó kiállítással köszönti névadóját a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A kiállítással együtt a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeumi udvar is megnyílik. Január 14-én, szombaton egész napos, ingyenes program várja a látogatókat – közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A szombati egész napos rendezvényen a kisebbek részt vehetnek a János vitéz (h)arcai című társasjátékhoz kapcsolódó bábfoglalkozáson, különleges portyára indulhatnak Petőfi pesti kalandjai nyomán, továbbá megnézhetik Jankovics Marcell 1973-ban készített János vitéz című rajzfilmjét is.

A rendezvényen az egész család bekapcsolódhat a kiskőrösi Szivárvány szlovák táncegyüttes táncházába vagy a közösségi Petőfi-dobolásba Sirokai Mátyás költő vezetésével. Délután szépírók, irodalomtörténészek, valamint a tárlatot megalkotó múzeumi szakemberek szubjektív tárlatvezetései mutatják be a kiállítást.

Egyebek közt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak versszínháza, Vörös István költő, prózaíró és Scherer Péter színművész Él-e még Petőfi? című irodalmi előadása gazdagítja a kínálatot, valamint a Béla borászat borainak kíséretében Petőfi bordalainak történetét ismerhetik meg a látogatók Csörsz Rumen István irodalomtörténész és Márfi Márk színművész közreműködésével. 

A Költő lenni vagy nem lenni című új állandó kiállítással együtt a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeumi udvar is megnyílik a közönség előtt.

Az estet fényfestés, valamint Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncertje egészíti ki.

Petőfi költészete előtt is tiszteleg az idei Versünnep

Az idei év kiemelt irodalmi évfordulóihoz kapcsolódik tematikájában a 2023-as Versünnep, amelyet a Versünnep Alapítvány Reszket a bokor, mert eszembe jutottál címmel, négy kategóriában – Vers- és prózamondás, az Énekelt vers vagy versmegzenésítés, a Képző és/vagy filmművészeti alkotás, illetve a Táncművészeti alkotás – írt ki. A versenyprogramba hivatásos és nem hivatásos előadóművészek, amatőr előadók, formációk, valamint iskolák és civil közösségek is jelentkezhetnek.  
A határidő hivatásos előadók esetében február 20., nem hivatásos előadóknál március 31. éjfél.

A versenyre kizárólag magyar költők művével lehet jelentkezni, a hivatásos előadóművészek esetében a nevezett művek között kötelezően idei irodalmi évfordulós szerzőnek –  Petőfi Sándor, Szendrey Júlia, Madách Imre vagy Kormos István – is kell szerepelnie.
A versmondó versenyek legjobbjai, kategóriagyőztesei és az egyéni előadók nemzetközi seregszemlén, valamint szakmai továbbképző nyári műhelymunkán vehetnek részt.
A versenyfelhívás  ITT érhető el.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában