I. Felvidéki Népzenész-találkozó

2023.02.02. 09:00

Komáromban gyülekezik hétvégén a népi zenekarok színe-java

A Jókai városában első alkalommal megszervezett találkozóra február 3-án, pénteken és 4-én, szombaton várják az érdeklődőket. A jeles és különleges, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia támogatásával létrehívott felvidéki találkozó előzményeiről és céljáról Lakatos Róbert, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója, főszervező beszélt.

A felvidéki népzenészek színe-java gyülekezik Komáromban

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat- Szlovákia

Nem új keletű a terv, hogy a népzenészek találkozójának adjon otthont Felvidék. A szervezők olyan jó példák nyomán indulhattak el, mint az Erdélyi Táncházzenészek Találkozója, a vajdasági találkozók és a Hagyományok Háza hasonló Kárpát-medencei kezdeményezései, amelyek igazi seregszemlévé és a különböző tájakon élő népzenészek szakmai fórumává is váltak. 

 Eljött az ideje, hogy e találkozót Felvidéken is megszervezzük. Igazi öröm számomra, hogy Dél-Szlovákia nyugati részétől a keleti végekig, szinte az összes aktívan működő zenekar elfogadta a meghívásunkat. Több mint három éve irányítom a Városi Művelődési Központ munkáját, s a fő céljaim között szerepelt, hogy Komárom ismét betöltse korábbi, évtizedekkel ezelőtt kivívott szerepét a népzene- és néptánchagyományok ápolásában. Az ifjabb generáció tanítása mellett nagyon fontosnak tartottam, hogy fesztiválok rendezésével is népszerűsítsük a műfajt. E koncepció nyomán az elmúlt évben szerveztük meg a szlovákiai Táncfórummal karöltve első ízben a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozót, s úgy tűnik ezzel az eseménysorozattal is hagyományt teremtettünk

 – fogalmazott Lakatos Róbert, a főszervező komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója. 

A Pósfa zenekar is jelen lesz a találkozón
Forrás: Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia

Mint mondta, az I. Felvidéki Népzenész Találkozót is a tradíció-teremtésnek a szándékával indítják útjára. 

A különleges hétvégére az országból 14 zenekart és mintegy hetven zenészt várnak – a felvidéki fiatal generáció és az idősebb, tapasztalt népi muzsikusok egyaránt képviseltetik magukat.  

Nagyon várom az összejövetelt magam is, hiszen számos zenésszel több évtizede nem találkoztam. A kétnapos együttléttel szakmai színteret szeretnénk megteremteni, amelyről mindenki feltöltődve távozik. Különösen a fiatalok szerezhetnek életre szóló élményt, mely későbbi pályájukra is hatással lehet. Igen, individualista korunkban meg kell tanulni közösségben gondolkodni, élni 

– mondta az igazgató, hozzáfűzve azt is, hogy közönségből sem lesz hiány, mert több száz érdeklődőre számítanak.  

Az I. Felvidéki Népzenész-találkozónak a kezdőhangját pénteken este 7 órakor a Parapács zenekar adja meg. A koncertet táncház követi, ahol a Varjos zenekar is húzza a talpalávalót. Szombaton délelőtt 10 órától a szakmai előadásoké lesz a főszerep. A találkozó fénypontja az Egressy Béni Városi Művelődési Központ színháztermében 18 órakor kezdődő gálaműsor lesz. 

A találkozó részletes programja elolvasható a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia honlapján.

A szombati gálaműsorban Agócs Gergely, Alt István és barátai, Bellő zenekar, Cseh Tamás Band, File Banda, Húros banda, Lakatos Áron és zenekara, Nagy Csomor András és zenekara, Parapács zenekar, Pántlika zenekar, Pengő zenekar, Pósfa zenekar, Rév zenekar, Varjos zenekar, Varsányi zenekar lép fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában