Hagyatékból örökség

2023.04.25. 09:53

Cseh Tamás-kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Helyzetjelentések címmel emlékezik a nyolcvan éve született Cseh Tamásra a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) keddtől látható kiállítása.

Érdeklődők a Cseh Tamás 80 című kiállítás megnyitóján a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) 2023. április 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Egy hagyatékból akkor lesz örökség, ha kiállítást kap egy múzeumban - emlékeztetett a tárlat hétfő esti megnyitóján a PIM főigazgatója.

Demeter Szilárd kiemelte: 

az emlékkiállítás különlegessége, hogy társkurátorai, Cseh Bori és Csengey Balázs Cseh Tamás, illetve a dalszerző-énekes egyik alkotótársa, Csengey Dénes költő, író gyermekei, akik ritka alázattal és odafigyeléssel fordultak szüleik életműve felé.

Bérczes László rendező, a Cseh Tamás-beszélgetőkönyv szerzője hangsúlyozta, hogy Cseh Tamás életművének kulcsfogalma a szabadság. Hozzátette, a PIM kiállítása nem elégszik meg nagy szavakkal, ehelyett tárgyszerűen végigvezeti a látogatót a dalszerző munkásságán.

A kurátorok "fantasztikus kincseket" találtak: olyan írásokat, rajzokat, fotókat és tárgyakat, amelyeknek múltja van - hívta fel a figyelmet Bérczes László többek között Cseh Tamás lengyel autóstoppos igazolványára, Baksa-Soós Jánostól kapott gitárjára, íróasztalán őrzött személyes tárgyaira, valamint a fotókon elkapott számtalan személyes pillanatra.

Érdeklődő a Cseh Tamás 80 című kiállítás megnyitóján a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) 2023. április 24-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Akárhová néz a látogató a kiállításban, Cseh Tamással találkozik 

- hangsúlyozta.

Csengey Balázs a tárlat címéről elmondta, hogy a hetvenes években Cseh Tamás és Bereményi Géza is gyakran helyzetjelentésekként hivatkoztak közös dalaikra.

A kiállítás célja, hogy bemutassa, hogyan "jött elő" a rajztanárként indult Cseh Tamás életében a dal műfaja, hogy kik "lökdösték" a színpad felé már Bereményi Gézával való találkozása előtt, és hogy miként bontakozott ki az életmű.

Mindehhez a kiindulási alap Cseh Tamás hagyatéka volt - közölte Csengey Balázs, hozzátéve azonban: a dalszerzőről szóló kiállításban természetesen multimédiás egységekből sem lesz hiány.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Cseh Tamás-kiállítása 2024. január 28-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában