Tárlat

2023.05.08. 22:13

Új művek és kiállítások a budapesti Vasarely Múzeumban

A Közép-európai konkrét - Válogatás a Böhm-gyűjteményből című, nemzetközi csoportos tárlat, valamint a Hetey Katalin szobrászművész, Konok Tamás festőművész és Haraszty István szobrászművész tiszteletére rendezett emlékkiállítás mellett a Vasarely Múzeum Budapest névadója, Victor Vasarely szerigráfiáival kibővült állandó kiállítással várja a látogatókat az óbudai Zichy-kastély épületében.

Illusztráció

Forrás: AFP

Az a szerigráfia-kollekció, amelyet a múzeum kurátorai az elmúlt években a Vasarely-gyűjteménybe került adományokból válogattak, fontos pillére az alkotói életmű átfogó bemutatásának - hangsúlyozza az intézmény által az MTI-hez eljuttatott közlemény. 

Mint a múzeum emlékeztet,

 Vasarely ezzel az általa fontosnak tartott grafikai eljárással az életmű ikonikus kompozícióit alkotta újra különböző periódusaiból, így az állandó kiállítás új termében a művész 1947 utáni formakonstrukcióinak egyfajta összefoglalását láthatják az érdeklődők. 

A szerigráfia (magyarul szitanyomás) az egyszerű stencilnyomás leszármazottja. Vasarely 1953-tól készített szitanyomatokat Arcay grafikai műtermében, személyes felügyelete mellett, szignált, számozott példányszámban. 

A szerigráfia nagy példányszámban is az eredeti műtárgy egyedi esztétikai értékű mása, és a nyomatok eredeti műtárgyként kerültek kereskedelmi forgalomba 

- emlékeztet a közlemény. 

Hetey - Konok - Haraszty címmel a Vasarely Múzeum Budapest különtermeiben 2007 óta kiállításokat rendező Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) első alkalommal rendez emlékkiállítást, ezúttal egyszerre három egykori művész tagja: Hetey Katalin szobrászművész (1924-2010), Konok Tamás festőművész (1930-2020) és Haraszty István szobrászművész (1934-2022) tiszteletére.

Mint a közlemény felidézi, az alkotók szoros kapcsolatban álltak egymással: mindhárman a két világháború között született generáció tagjai, sok tekintetben hasonló volt a látásmódjuk, és valamennyiük munkásságát Kossuth-díjjal ismerték el. Ugyanakkor eltérő utakat jártak, más-más módszerrel dolgoztak, és alkotásaik más-más befogadásra leltek. 

A napokban nyílt kiállítás anyagát a művészek hagyatékában ma elérhető művek közül és két megismerésre méltó magángyűjteményből választották ki, így nagyobb részt a késői alkotói korszakokra és néhány téma áttekintésére épült - közölték a szervezők. 

Márciusban nyílt Közép-európai konkrét címmel Böhm József neurológus professzor, műgyűjtő kollekciójából válogató kiállítás, amely - csakúgy, mint a Hetey - Konok - Haraszty című tárlat - június 4-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában