Tokió 2020

2019.05.14. 10:14

Kar(d)nyújtásnyira az olimpiai kvóta

A férfi kardválogatott jó úton jár ahhoz, hogy az első négy között maradjon a világranglistán – véli Decsi András vezetőedző.

Budapest, 2017. november 25. Szilágyi Áron (j) és Szatmári András, a Vasas versenyzõi az országos vívó bajnokság férfi kard egyéni versenyének döntõjében a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban 2017. november 25-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

„Feltett szándékunk, hogy a pozíciónkat tartsuk és erősítsük. Nagyon örülnék, ha maradnánk az első négy között és az automatikus kvalifikáció sikerülne” – mondta a kardcsapat edzője kedden az M1 aktuális csatornán.

A férfi kardcsapat harmadikként kezdte a múlt hét végi, madridi világkupát és negyedik helyével megőrizte pozícióját. „Az hogy az első négyben végeztünk az első állomáson, mindenképpen jó kezdésnek gondolom” – mondta Decsi, hozzátéve, hogy az elődöntőben és a bronzmérkőzésen sem álltak messze a győzelemtől.

A vezetőedző emlékeztetett rá, hogy az egyéves kvalifikációs időszakban a mostani után még négy vk-viadal lesz,

az öt eredmény közül a legrosszabb kiesik, és az összesítésbe még az Európa- és a budapesti világbajnokságon elért eredmény számít majd bele.

A rangsor első négy helyezettje automatikusan indulhat Tokióban, további négy csapat pedig földrészenkénti megoszlásban kerül majd a mezőnybe. A válogatott kvalifikációja esetén egyéniben három magyar indulása garantált.

Decsi András elárulta, a riói játékok után egyértelmű célként határozták meg, hogy a féri kardválogatott 2008 után ismét olimpián szerepeljen. „Ennek megfelelően próbáltuk meg felépíteni a csapat képét és összetételét. Úgy gondolom, hogy jó úton járunk, nagyon egységes és meggyőző képet mutat a válogatott most már hosszú idő óta” – vélekedett.

A londoni olimpiára nem jutott ki a magyar válogatott, a rióin pedig a rotációs rendszer miatt nem szerepelt a programban a férfi kardcsapatok versenye, Tokióban viszont teljes programot bonyolítanak le.

Decsi András kérdésre reagálva kitért arra is, hogy Szatmári András, a 2017-es év egyéni világbajnoka még nem épült fel combizom-sérüléséből, amely miatt kihagyta a két héttel ezelőtti, szöuli Grand Prix-t, Madridban pedig csak egyéniben indult, a csapatküzdelmeket nem tudta vállalni.

„Az egyéni versenyben nyilvánvalóvá vált, hogy még nem tudott megfelelően regenerálódni” – mondta, majd jelezte, hogy a két hét múlva sorra kerülő moszkvai GP-t is kihagyja. „Remélhetőleg az Eb-re már készen fog állni” – tette hozzá.

A kontinensviadalt június közepén rendezik Düsseldorfban.

Szó esett arról is, hogy a világranglistán éllovas, tavaly és tavalyelőtt is világbajnok dél-koreaiakkal szemben az utóbbi években gyakran maradtak alul a magyarok.

„Úgy gondolom, az elmúlt időszakban sikerült arra a szintre érni, hogy felvegyük velük a küzdelmet.

Itt nüanszokról van szó, amivel még jelenleg esetleg vereséget szenvedünk, de bízom benne, hogy amikor majd eljutunk arra a pontra, hogy egy világversenyen ismét velük küzdhetünk éremért, akkor azok a találatok majd a mi javunkra fognak fordulni” – mondta Decsi, majd úgy folytatta: – „Jó úton járunk a feltérképezésükkel. Természetesen készen kell állni a megújulásra, mert ők is képesek arra, hogy újabb és újabb megoldásokkal rukkoljanak elő”.

Borítókép: Szilágyi Áron (j) és Szatmári András, a Vasas versenyzői az országos vívó bajnokság férfi kard egyéni versenyének döntőjében a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban 2017. november 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában