kajak-kenu

2019.08.25. 18:33

Összesen 12 érem és 12 olimpiai kvóta született Szegeden

Remekeltek a magyarok a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság vasárnapi zárónapján: két aranyat, három ezüstöt és két bronzot, valamint 11 tokiói kvótát gyűjtöttek.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A házigazda csapat így öt arannyal, négy ezüsttel és három bronzzal – plusz a paraversenyekben egy további első hellyel -, valamint 12 olimpiai kvótával zárta a kvalifikációs vb-t. Az érmek közül két arany, valamint egy-egy ezüst és bronz született ötkarikás számban, utóbbiakat tekintve Magyarország volt a legeredményesebb a vb-n.

Az aranyérmes Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika és Gazsó Alida Dóra (b-j) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén
MTI/Szigetváry Zsolt

A vasárnapi zárónapon aranyérmes lett a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra összeállítású kajaknégyes, s ezzel csakúgy, mint a férfiak hasonló számában ötödik Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs és Kuli István, négy olimpiai indulási jogot gyűjtött Magyarországnak.

A másik vasárnapi magyar elsőség Bodonyi Dóra nevéhez fűződött, aki 5000 méteren diadalmaskodott.

A győztes Bodonyi Dóra (k), a második helyezett német Tabea Medert (b) és a harmadik helyezett fehérorosz Marina Litvincsuk (j) a női kajak egyesek 5000 méteres versenyének döntőjében
MTI/Szigetváry Zsolt

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kenupárosa 500 és 200 méteren is második lett, ezzel – az előbbi számmal – két női kenus kvótát is gyűjtött. A harmadik ezüstérmet kellemes meglepetésre a 19 éves Adolf Balázs szállította a leghosszabb távon.

Az ötszörös olimpiai bajnok kajakos Kozák Danuta – hátfájdalmakkal küszködve – 500 méter egyesben címvédőként bronzérmet szerzett, ez is kvótát ért. Az olimpiai programban nem szerelő K-2 200 méteren Balaska Márk és Apagyi Levente kajakos duója is harmadik lett.

Az ezüstérmes Balla Virág (b) és Devecseriné Takács Kincső a női kenu párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén
MTI/Szigetváry Zsolt

Ami a többi magyar érdekeltségű A döntőt illeti: a kenu négyes 500 méteres számban az ötödik helyet szerezte meg a magyar egység, és Hajdu Jonatán is ötödik lett C-1 200 méteren. Kammerer Zoltán és Gál Péter nyolcadikként zárt K-2 1000 méteren. A leghosszabb távon a kenus Lakatos Zsanett negyedikként, a kajakos Noé Bálint kilencedikként ért célba.

A második helyezett Adolf Balázs (b) és a győztes német Sebastian Brendel a férfi kenu egyesek 5000 méteres versenyének döntőjében
MTI/Szigetváry Zsolt

Azokban az olimpiai számokban, amelyekben most nem sikerült a kvótaszerzés, a jövő évi pótkvalifikációs versenyeken még lesz lehetőség a javításra.

A szegedi vb-n 101 ország mintegy 1100 versenyzője vett részt.

Forrás: MTI

Borítókép: A győztes Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra (b-j) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!