80 éves lett!

2019.10.21. 20:26

Születésnapján köszöntötték a birkózók az olimpiai bajnok Varga Jánost

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából hétfőn köszöntötték Varga János olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózót, a Nemzet Sportolóját a Hadtörténeti Múzeumban.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke az eseményen úgy fogalmazott, „folyamatos készülődés, folyamatos küzdelem, folyamatos tanulás” jellemezte az ünnepelt versenyzői, majd edzői pályafutását is, hiszen állandóan képezte magát.

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó hozzátette, nem szeretett volna Varga ellenfele lenni, mert „szinte szétrázta” a riválisokat, és amikor már levegőt is alig kaptak, akkor hajtott végre rajtuk egy olyan akciót, vagy mutatott be egy olyan pörgetést, amire az ellenfeleknek nem volt ellenszere.

„Büszkék vagyunk rád, ott a helyed a Nemzet Sportolói között! Akinek ilyen családja van, annak semmi oka a panaszra”

- mondta Schmitt, aki arra is utalt, hogy Varga felesége válogatott atléta, lánya pedig tőrvívó Európa-bajnok volt.

Varga János tenyérnyomatot készít a Magyar Sportcsillagok falához a Testnevelési Egyetemen, 2019 szeptemberében
Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke kijelentette, a korábbi kiváló birkózó hosszú utat tett meg a mostani kerek évfordulóig. Megemlítette, hogy téglagyári munkásként kezdett sportolni, de rendkívüli teljesítményének köszönhetően olimpiai bajnoki címig jutott, majd mesteredző lett, ezzel a kettős életpályamodell korabeli megtestesítője volt. Kulcsár hangsúlyozta, hogy Varga a mai napig rendkívül aktív az olimpiai mozgalomban, így a MOB hagyományőrző bizottságában és az Olimpiai Bajnokok Klubjában is.

Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke kijelentette, nemcsak egy családtagot köszöntenek a birkózók, hanem a családfőt, egy igazi legendát, aki eddig 65 évet szentelt az életéből a sportágnak, és az 1963-as világbajnokságot például törött bordával nyerte meg.

Kunszt Gábor, a Budapesti Honvéd SE örökös tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy az ünnepelt szerezte a klub 27. olimpiai aranyérmét, most pedig már 66-nál tartanak.

Pályafutás

Az abonyi születésű Varga 1959-ben lett a Budapesti Honvéd sportolója, itt bontakozott ki rendkívüli tehetsége, és lett 14-szeres egyéni országos bajnok. Kivételes technikai képzettsége révén szabadfogásban és kötöttfogásban is nemzetközi klasszis volt, de legjelentősebb eredményeit kötöttfogásban érte el.

Pályafutása legnagyobb sikerét az 1968-as, mexikóvárosi olimpián aratta: a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában győzött. A világbajnokságokon arany-, ezüst- és bronzéremből is kettőt nyert, az Európa-bajnokságokról két első és egy második helyezéssel büszkélkedhet.

A pályafutását 1973-ban fejezte be, később edzőként és nemzetközi bíróként is tevékenykedett.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!