csak előre

2019.12.09. 18:30

Rasmussen: soha nem adom fel

A magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya nem mond le posztjáról.

Nancy, 2018. december 9. Kim Rasmussen, a magyar válogatott dán szövetségi kapitánya a franciaországi nõi kézilabda Európa-bajnokság középdöntõjének második fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkõzésen Nancyban 2018. december 9-én. Magyarország - Németország 26-25. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A magyarok hétfőn 26-21-re kikaptak a legutóbb vb-győztes és Európa-bajnok franciáktól, ezzel ért véget számukra a torna.

„Nagyon hasznos mérkőzést játszottunk a nagyszerű francia csapat ellen”

- nyilatkozta a dán edző. Kifejtette: Tóth Gabriella megbetegedett, ezért a tervezettnél sokkal kevesebb lehetőséget kapott az utolsó meccsen, Vámos Petra viszont nagyon jól teljesített, a vártnál is jobban védekezett.

A meccs utolsó negyedében a válogatottnak volt egy 13 perces szakasza, amikor csupán egyszer talált be. Rasmussen rávilágított, hogy Tomori Zsuzsanna, Háfra Noémi és Kovacsics Anikó nagyon sok energiát veszített, elfáradt a hajrára.

A magyarok a csoportkörben legyőzték Kazahsztánt és Szenegált, de Spanyolországtól, Montenegrótól és Romániától kikaptak, így nem jutottak a középdöntőbe. Az alsóházi rájátszásban Argentína legyőzése után következett a franciák elleni vereség.

A legutóbbi Európa-bajnokságon hetedik helyezett magyar csapat akkor jut ki a márciusi olimpiai selejtezőre, ha a tavalyi kontinenstorna 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy válogatott kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon.

Az Európa-bajnokságról ugyanis az a két legjobb csapat szerez részvételi jogot a selejtezőre, amely a mostani vb-n nem vívja ki az olimpián vagy a kvalifikációs tornán való szereplés jogát.

A hétfői meccs után Kim Rasmussen – riporteri kérdésekre válaszolva – elmondta, nem szándékozik lemondani a posztjáról.

„Soha nem adom fel. Ha a magyar szövetségben úgy gondolják, nem én vagyok a legmegfelelőbb, az az ő döntésük. Úgy gondolom, megdolgoztam ezért, ismerem a csapatot, a kultúrát, jól érzem magam, továbbra is megteszek mindent, ami tőlem telik”

- nyilatkozta.

Ezután a szakvezető emlékeztetett, a torna előtt is azt várta, hogy nagyon szoros meccseket hoz majd ez a világbajnokság, az élmezőnyben bármelyik csapat képes nyerni bármelyik ellen, és sok mérkőzésen csak egy vagy két gól dönt majd.

„Általában apróságok döntik el, ki lesz a győztes és ki a vesztes. Ezúttal ezek az apróságok nem a mi javunkra döntöttek. A tavalyi Európa-bajnokságon a szerencse is velünk volt, most viszont ellenünk. Sajnos most minden szoros meccsünket elveszítettük”

- magyarázta.

Rasmussen hangsúlyozta, természetesen nem ezért jöttek, nem a 14. helyet akarták megszerezni, de a csalódottsága mellett örül neki, hogy az utolsó két mérkőzésen megmutatták a játékosok, mit tudnak valójában. Ami a torna egészét illeti, a védekezéssel általában elégedett volt a kapitány, mert egyik meccsen sem kaptak túlságosan sok gólt. Megítélése szerint a kapusteljesítmények is rendben voltak, valamint jó volt látni, hogy a kulcsjátékosok a rossz kezdés után talpra álltak, és bár voltak hullámvölgyeik, Háfra Noémi, Kovacsics Anikó és Tomori Zsuzsanna is jobban teljesített a folytatásban.

„Mindannyian jó állapotban térhetnek vissza klubjukhoz. Mindenki nagyon keményen dolgozott, több pozitívumot is hozott számunkra ez a torna”

- jelentette ki Rasmussen.

A dán edző felidézte a Románia elleni meccset, amelyen csapata 16-10-re vezetett a szünetben, majd az ellenfél hetven másodperccel a vége előtt egyenlített, és már csak nyolc másodperc volt hátra, amikor büntetőt kapott, és megszerezte a győztes gólt.

„A románok hét a hat elleni játéka elvette az önbizalmunkat, ez rossz döntésekhez vezetett” – tette hozzá a szövetségi kapitány, aki felidézte, többször kerültek már ilyen helyzetbe korábban, és még soha nem gyűlt meg a bajuk vele.

„Ez nem taktikai, hanem mentális probléma”.

Rasmussen emlékeztetett arra, hogy létszámegyenlőségnél sokkal jobbak voltak a románoknál, azt viszont nem érti, emberelőnyben miért nem voltak hatékonyak egyik meccsen sem.

Önkritikusan elmondta, ha újra nekifuthatna a világbajnokságnak, még egyszer nem kapna kétperces büntetést a Románia elleni meccs hajrájában, mert az fordulópont volt a sorsdöntő csoportmérkőzésen. Ezután csapata alacsony átlagéletkoráról beszélt.

„Kockázatot vállaltam a fiatalokkal, ezt tudtam is, és nem nagyon jött be. Mélyre ásták magukat, én forgattam őket, hátha ez a megoldás. Igazság szerint zöldfülűek voltunk ehhez a világbajnoksághoz”

- jelentette ki.

Rasmussen elmagyarázta, a fiatal kerettagok tapasztalatlannak bizonyultak ilyen nagy tornán, mivel ez nem hasonlítható a Bajnokok Ligájához, az EHF Kupához vagy az NB I rangadóihoz.

„A klub a játékosok otthona, ott biztonságban érzik magukat, tisztában vannak a helyzetükkel, a saját lakásukban tudnak pihenni, a családjuk közelében lehetnek edzés után. A válogatottban nyomást éreznek a média, a szurkolók és a szövetség részéről, és még jó néhány más helyről”

- folytatta a kapitány.

A tréner kifejtette, többen lefagynak, amikor a hazájukért játszanak, pedig a klubcsapatukban jól teljesítenek. Nekik idő kell, amíg megszokják a címeres mezt. Indoklása szerint világverseny csak egyszer van egy évben, a BL viszont hónapokig tart, és vereség esetén a következő héten lehetőség van a javításra. Mentálisan nagyon erősnek kell lenni ahhoz, hogy valaki készen álljon és képes legyen kezelni a nyomást, amivel a válogatottban szembesül.

A kapitány bevallotta, ő maga is sokkal stresszesebb volt, mint a korábbi világversenyeken, ő is érezte a fokozottabb nyomást Japánban.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában