Sport, rádió, hit

2020.06.30. 15:08

Életútinterjú-kötet jelent meg Novotny Zoltánról

A fotókkal gazdagon illusztrált kiadványban az olvasók négy fejezetben ismerkedhetnek meg a sportriporter igen gazdag és színes életútjával.

Budapest, 2020. június 30. Novotny Zoltán sportriporter, a templom presbitere (k), Boda Zsuzsa, a könyv szerzője és Gáncs Péter evangélikus lelkész a riporter 80. születésnapja alkalmából megjelent Sport, rádió, hit című életútinterjú-kötet bemutatóján a Deák téri evangélikus templomban 2020. június 30-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Sport, rádió, hit címmel életútinterjú-kötet jelent meg Novotny Zoltán rádiós sportriporterről, aki májusban töltötte be a 80. életévét.

A Luther Kiadó által gondozott könyvben az újságírói szakma ikonikus alakjával Boda Zsuzsa beszélget. A szerző a keddi könyvbemutatón elmondta: a fotókkal gazdagon illusztrált kiadványban az olvasók négy fejezetben ismerkedhetnek meg Novotny Zoltán igen gazdag és színes életútjával.

Az első fejezet a szülőkről, a gyerekkorról és a pályaválasztás dilemmáiról szól, a második a mikrofonközelben eltöltött évtizedeket eleveníti fel. Boda kiemelte: a népszerű rádiós 1968 óta tizenhárom nyári olimpiáról, valamint számtalan Európa- és világbajnokságról tudósította a rádió hallgatóit.

A harmadik fejezet a Műfajok kavalkádjában címet viseli, és kiderül belőle, hogy Novotnynak – aki a labdarúgó-mérkőzések körkapcsolásos közvetítésének egyik hazai megteremtője – számos személyes élménye kötődik a televíziózáshoz is, valamint szó esik benne a Budapest kincseiről szóló művelődéstörténeti előadásairól és filmgyári szinkronmunkáiról is.

A záró, negyedik fejezetben a számos kitüntetéssel és díjjal elismert médiaszakember őszintén vall hitéről, kötődéséről az evangélikus egyházhoz, a Protestáns Újságírók Szövetségében korábban betöltött elnöki tisztségéről és arról is, hogy értékadó szándékkal éveken keresztül Márai Sándor-idézeteket olvasott fel az azóta megszűnt Calypso Rádióban.

„A Biblia iránymutatását teszem első helyre. Ha mi, emberek a mindennapjainkat, a Tízparancsolat, a Hegyi beszéd és Pál apostol szeretethimnusza alapján próbálnánk eltölteni, jobb lenne a világ” – vallja az interjúkötetben.

Novotny a könyvbemutatón elárulta, hogy nem egy konkrét csapatnak, hanem mindig a gyengébbnek szurkol, továbbá azt is, hogy felesége biztatásának köszönheti, hogy ma nem nyugdíjas magyar-történelem szakos tanár, hanem aktív sportriporter.

Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy aktív püspöki szolgálata alatt a – sajtótájékoztatónak is otthont adó – Deák téri evangélikus templomcsarnokban 2003-től 2018-ig rendszeresen együtt szolgált a vasárnapi istentiszteleteken Novotnyval, aki az olvasópultról hirdette az igét.

A Táncsics Mihály-díjas Novotny Zoltán a hazai sportújságírás meghatározó alakja, 1966 óta sportriporter. A Magyar Rádió örökös tagja, aranytollas újságíró, a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje.

Forrás: MTI

Borítókép: Novotny Zoltán sportriporter, a templom presbitere, Boda Zsuzsa, a könyv szerzője és Gáncs Péter evangélikus lelkész a riporter 80. születésnapja alkalmából megjelent Sport, rádió, hit című életútinterjú-kötet bemutatóján a Deák téri evangélikus templomban 2020. június 30-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában