sportdiplomáciai siker

2020.11.10. 18:53

A világ leggyorsabban hivatalosan elismert sportága lett a magyar innováció, a Teqball

A sportokat tömörítő ernyőszervezet, a GAISF mai közgyűlésén az Olimpiai és nem Olimpiai nemzetközi sportági szövetségek 90.16% -os többséggel megszavazták a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) teljeskörű tagságát.

Balassagyarmat, 2019. szeptember 28. A brazil Marcos Evangelista de Moraes, ismertebb nevén Cafu (j), a spanyol Carles Puyol (j2), két korábbi világbajnok labdarúgó, valamint Kovácsfi Barna (b) és Horváth Ádám (b2) focisták teqball bemutatója a balassagyarmati Mozdulj Gyarmat! sportnapon a Kövi Pál Sportközpontban 2019. szeptember 28-án. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A 2017-ben alapított szövetség lett a legfiatalabb tagja a szervezetnek, és olimpiai aspiráns sportággá lépett elő. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) végrehajtó bizottságának támogató döntése függvényében

legkorábban a 2028-as Los Angeles-i nyári játékok programján találkozhatunk a magyar sportággal.

A Gattyán György, Huszár Viktor és Borsányi Gábor által alapított magyar innovációt hivatalosan 2014-ben, Budapesten mutatták be. A teqball első világbajnokságát 2017-ben Budapesten rendezték meg, egy évvel később a franciaországi Reims volt a házigazda, tavaly pedig ismét a magyar főváros adott helyszínt a vb-nek.

Gattyán György üzletember, a FITEQ alelnöke a mostani döntésről elmondta:

„Sporttörténelmi hír, hogy a GAISF elismerte azt a többéves munkát, erőfeszítést, amelyet a nemzeti Teqball Szövetségek, a szövetség munkatársai és maguk a sportolók, játékvezetők és a versenyzők is végeztek.

Ez a döntés a magyar sportdiplomácia sikere is, amire minden magyar büszke lehet, hiszen 2028-ban reményeink szerint a nyári Olimpián együtt drukkolhat az ország a magyar sportért, s bízom benne éremesélyes magyar teqball játékosokért is!”

A teqball világszerte játszott sportág, a Nemzetközi Teqball Szövetség 83 nemzeti tagszövetséggel rendelkezik.

Borítókép: a brazil Marcos Evangelista de Moraes, ismertebb nevén Cafu (j), a spanyol Carles Puyol (j2), két korábbi világbajnok labdarúgó, valamint Kovácsfi Barna (b) és Horváth Ádám (b2) focisták teqball bemutatója a balassagyarmati Mozdulj Gyarmat! sportnapon a Kövi Pál Sportközpontban 2019. szeptember 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában