vívás

2021.03.14. 12:34

Történelmi tett: megszerezte az olimpiai kvótát a női kardcsapat

A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár Katinka összetételű négyes történelmet írt.

Budapest, 2021. március 14. Pusztai Liza, Márton Anna, Katona Renáta és Battai Sugár Katinka (b-j), a magyar nõi tõr csapat tagjai a Zarándi Csaba kard csapat világkupaversenyen a BOK Sportcsarnokban Budapesten 2021. márcuis 14-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár Katinka összetételű kardcsapat ugyan nem jutott be a négy közé a budapesti kvalifikációs világkupaversenyen, ám ugyanez nem sikerült a rivális ukránoknak sem, mindez pedig azt jelenti, hogy a magyar csapat utazhat Tokióba – női kardcsapat korábban még sohasem szerepelt ötkarikás játékokon – írja a Nemzeti Sport.

A szombati arany és bronz után (Márton Anna nyerte az egyéni versenyt, Pusztai Liza a harmadik lett) vasárnap, a csapatversenyen még többet vártunk női kardozóinktól – a tét a tokiói csapatkvóta megszerzése volt.

Az első asszót India ellen simán hozta is a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár Katinka összetételű válogatott, s tulajdonképpen a németek elleni nyolcaddöntőben sem volt gond, merthogy ezt is

megoldották a lányok, ám a tét érződött.

A versenyzőkön, az edzőkön, és a nagy rivális ukránokon is. De a nyolcba utóbbiak is eljutottak, és innentől rajtuk volt a nagyobb teher, merthogy az olimpiai matematika szerint döntőbe kellett volna jutniuk ahhoz, hogy esélyük maradjon a tokiói kvótára.

Nem jutottak (merthogy kikaptak Dél-Koreától), igaz, a negyeddöntős asszó az olaszok ellen a mieinknek sem sikerült –

rég láttunk vereség után ilyen ünneplést vívóteremben!

– Sohasem voltam még ilyen boldog. Kijutottunk az olimpiára! A negyeddöntőben az olaszok ellen felváltva néztem a mi kivetítőnket és a nagyot a csarnokban – nem tagadom, megnyugtató volt látni, hogy Dél-Korea végig vezetett Ukrajna ellen. Vesztes asszó után még sohasem örültem ennyire – mondta a Nemzeti Sportnak Pusztai Liza.

ZARÁNDI CSABA VILÁGKUPAVERSENY, BOK CSARNOK

Kard. Nők. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország–India 45:23 (Márton +10, Pusztai +9, Katona +3).

Nyolcaddöntő: Magyarország–Németország 45:40 (Márton +6, Pusztai +5, Katona–6).

Negyeddöntő: Olaszország–Magyarország 45:39 (Márton 3, Katona –4, Pusztai –5)

Borítókép: Pusztai Liza, Márton Anna, Katona Renáta és Battai Sugár Katinka (balról jobbra), az olimpiai kvótaszerző magyar női kardcsapat tagjai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!