Giro d'Italia

2022.01.12. 11:07

A hazai szakaszokon nem tartja esélyesnek magát Valter Attila

Bízik benne, hogy eleget tud majd elöl lenni ezeken a magyar szakaszokon, hogy a magyar szurkolók lássák.

A magyarországi szakaszokon is szeretne jól szerepelni, de ezeken nem tartja magát esélyesnek Valter Attila, akinek a csapata, a francia Groupama-FDJ kedden jelentette be, hogy a magyar kerekes indul a Giro d'Italián.

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta, hogy nagyjából egy hónapja, az első decemberi edzőtábor eleje óta tudja biztosan, hogy számolnak vele, de amíg a hivatalos bejelentés nem történt meg, addig óvatosnak kellett lennie. Hozzátette: azért bízott benne, hogy a részvétele nem lehet kérdéses, amióta tudta, hogy Magyarországról fog indulni a verseny.

A Giro május 6-án rajtol el, és az első három szakaszt Magyarországon rendezik. Előbb Budapestről Visegrádra teker a mezőny, majd a fővárosban lesz egy időfutam, végül pedig Kaposvár Balatonfüred között teljesítenek a versenyzők bő 200 kilométert.

"Egyértelmű, hogy nekem Magyarországon kéne a legjobban menni, viszont az talán még egyértelműbb, hogy a három magyar szakasz nem teljesen nekem való" - jelentette ki a jelenleg Tenerifén készülő Valter Attila, aki tavaly három szakaszon át viselhette a legendás rózsaszín trikót, az összetett éllovasának járó megkülönböztető mezt. - "Az első szakasz Visegrádon igen csábító, elég sokat edzek arra, de ez nem egy kifejezetten nagy és nehéz hegy. Itt nem arra gondolok, hogy könnyű lesz felmenni az elsőkkel vagy a legelejével, hanem arra, hogy nagyon-nagyon nehéz nekem ezt megnyerni, hiszen valószínűleg még a sprinterek is kibírják, tehát gyakorlatilag egy kismezőnyös sprint várható Visegrádon" - vélekedett, hozzátéve, hogy az utána következő időfutam és sprintszakasz sem neki kedvez.

"Tehát bármennyire is szeretném én Magyarországra időzíteni a csúcsformát, nem sok mindent tudnék elérni. Bízom benne, hogy eleget tudok elöl lenni, eleget tudok megfelelő helyeken lenni ezeken a magyar szakaszokon, hogy a magyar szurkolók lássanak. Nagyon örülnék neki, ha itt tudnám megmutatni, mire vagyok képes, de az utána következő olasz hegyi szakaszok fekhetnek nekem" - folytatta.

Mint mondta, a tenerifei a felkészülés legintenzívebb időszaka, már csak azért is, mert kevesebb mint egy hónap múlva kezdődik számára a versenyszezon. Mostanában "rengeteg hegyet kell másznia", amivel nincs is gondja.

A programját illetően elmondta, február legelején a valenciai körversenyen kezd, utána még kérdéses egy francia verseny, de a felkészülést Tenerifén folytatja, majd a Strade Bianche toszkánai fehér murvás szakaszain láthatják őt a nézők, rögtön utána a Tirreno-Adriatico következik - amely szerinte az év egyik legnehezebb egyhetes viadala -, aztán a tavalyi évhez hasonlóan a katalán körön versenyez, s azt követi az alpesi körverseny.

"Nagyon sok minőségi kilométerem, nagyon sok fontos versenyem lesz már a Giro előtt. Szerintem egy szuper programot talált ki a csapat, hogy a lehető legjobban felkészüljek a Giróra" - mondta.

A 23 éves Valter Attila arról is beszélt: most érzi talán először, hogy nem csak magáért, a csapatáért, a támogatóiért, családjáért, édesapjáért, párjáért versenyez, hanem minden magyarért. Azóta érzi ezt, amióta tapasztalta, hogy milyen hatást váltott ki a tavalyi szereplése, amikor rószaszín trikós volt a Girón.

"Itt lesz, úgy érzem, most a csúcspont, nagyon-nagyon szeretném, ha büszkék lehetnének rám. Egészen elképesztő, hogy pont az én életemben, pont az én karrierem során fordul elő, hogy ilyen nagy verseny jön a hazánkba. Nagyon bízom benne, hogy nagyon pozitív élmény lesz minden embernek" - mondta.

Az idei Girón hét sík, hat hegyi szakasz, továbbá két időfutam lesz, a maradék hat résztáv pedig dombos, ami a hosszú szökéseknek kedvezhet.

Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb 2018-ban, amikor Izraelben volt a Grande Partenza.

Forrás: MTI

Borítókép: Az összetettben élen álló Valter Attila, a Groupama-FDJ csapat versenyzője a 104. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny nyolcadik, Foggia és Guardia Sanframondi közötti, 170 kilométeres szakaszának rajtja előtt Foggiában 2021. május 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!