Szepesi 100

2022.02.03. 16:10

Koszorúzással, szoboravatással és tematikus nappal emlékeznek Szepesi Györgyre

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) többek között koszorúzással emlékezik Szepesi Györgyre, a legnagyobb hatású magyar sportújságíróra születésének 100. évfordulója alkalmából.

Az MSÚSZ elnöksége az évforduló napján, szombaton 12 órakor megkoszorúzza Szepesi György sírját a Farkasréti temetőben. A megemlékezésre várja tagjait, a legendás rádióriporter tisztelőit 

- áll az MSÚSZ Facebook-oldalán.

Az évfordulós megemlékezések közül kiemelkedik, hogy Budapest XIII. kerületének önkormányzata szobrot állíttat Szepesi Györgynek, a kerület szülöttének és díszpolgárának: Erős Apolka alkotását péntek délelőtt leplezik le a Hajdú utcai pihenőparkban. Előtte megkoszorúzzák az egykori lakóhelyén, a Váci út 97. számú alatti épület falán lévő emléktáblát. A szoboravató ünnepségen beszédet mond Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke is.

Ugyancsak az évfordulóhoz kapcsolódó kezdeményezés, hogy 

a mindössze néhány hete működő Sportrádió szombaton tematikus napot szentel Szepesi György emlékének, 

14 és 22 óra között pályatársak, tanítványok, sportolók emlékeznek a riporterlegendára, akinek hangja is többször megszólal majd felvételről. A nyolcórás műsorfolyamot - amely az MSÚSZ, az évente Szepesi-díjat adományozó Puskás Alapítvány és a Sportrádió együttműködésében valósul meg - a stúdióban Szepesi György két korábbi munkatársa, Lantos Gábor és Török László vezeti.

Szepesi György 1922. február 5-én született, Angyalföld és az akkor még önálló Újpest határán nőtt fel. Eredeti neve Friedländer György volt, Szepesváralján született és 

a buchenwaldi koncentrációs táborban elhunyt édesapja tiszteletére vette fel a Szepesi nevet. 

1945 áprilisában jelentkezett a Magyar Rádiónál. Öt hónappal később, augusztus 20-án már ő közvetítette a magyar-osztrák labdarúgó-mérkőzés adásba kerülő 15 percét. Győzelemmel debütált - az első gólt szerző Puskás Ferenccel együtt -, 5-2-re nyert a magyar válogatott.

Szepesi György hatvan évvel később, a Magyarország-Argentína mérkőzésen is bejelentkezett a rádióban, 

világviszonylatban is ritka az ilyen hosszú pályafutás. 

Tizenöt nyári olimpián és tizennégy labdarúgó-világbajnokságon dolgozott, nagyrészt a Magyar Rádió, esetenként a FIFA képviseletében. 1979 és 1986 között ő volt a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, 1982 és 1994 között a FIFA végrehajtó bizottságának tagjaként tevékenykedett. 1975 és 1978 között bonni tudósítóként dolgozott, illetve 1981 és 1992 között a Magyar Rádió Szórakoztató- és Sportfőosztályának vezetője volt.

Nagy részt vállalt abban, hogy 1958-ban a magyar sportújságírók ismét csatlakozhattak a Nemzetközi Sportújságíró Szövetséghez (AIPS). Szepesi György, aki egykori futballvezetőként 90 évesen, 2012. május 24-én, Budapesten átvette a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FIFA-érdemrendet, 2018. július 25-én hunyt el. Több szakmai és állami kitüntetést kapott, Budapest díszpolgára volt, ugyanakkor kiderült, hogy az állambiztonság ügynökeként jelentéseket írt az ötvenes és hatvanas években - írta emlékezésében az MSÚSZ, jelezve, 

a magyar sportért, a magyar sportolókért rajongó, szakszerű és közkedvelt közvetítései, sportvezetői kvalitásai és eredményei Szepesi Györgyöt mindent összevetve a hazai sport- és médiatörténet meghatározó, megkerülhetetlen szereplőjévé, örökké idézett fontos alakjává teszik.

Borítókép: Szepesi György sportriporter 2014. december 9-én (Illyés Tibor/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!