Hazai szakember

2022.02.03. 07:50

Magyar supervisora van a pekingi olimpia curlingtornájának

Belleli Lajos játékosként hétszeres magyar bajnok, hétszer vett részt Európa-bajnokságon a sportágban.

Belleli Lajos személyében magyar statisztikai supervisora van a pekingi olimpia curlingtornájának. A 44 éves szakember szerdán, a viadal első versenynapján elmondta, az ő feladata a dobásokat rögzítő statisztikusok felügyelete, ellenőrzése és irányítása.

Mi értékeljük, milyen hatékonyságú, pontosságú a dobás, azaz mi állítjuk elő az adatokat. A dobásokat grafikailag is rögzítjük, ez tulajdonképpen emberi adatbevitel, adatrögzítés. Ahogy a versenyző végrehajtja a dobást, néhány másodperc alatt már látható a világ minden táján, milyen volt valójában

– árulta el a munka részleteit Belleli Lajos, akinek ez az első olimpiai felkérése.

Belleli Lajos játékosként hétszeres magyar bajnok, hétszer vett részt Európa-bajnokságon, edzőként pedig kétszer volt a magyar csapattal világbajnokságon. Jelenleg a katari válogatott szövetségi kapitánya.

Katar 2014-ben eldöntötte, hogy szeretne curlinget, erre a feladatra embert kerestek, és engem találtak meg. A családommal 2015-ben költöztem ki. A cél, hogy legyen saját, akkreditált curlingpálya az országban. Jelenleg olyan csarnokban tudunk edzeni, amit mások is használnak. Akkor leszek elégedett, ha ezt sikerül elérni, és a rendszer önállóan is tud már működni

– fogalmazott.

Belleli Lajos az olimpián és a paralimpián is dolgozik majd Pekingben. A téli olimpián az első hivatalos verseny szerdán kezdődik a curling vegyes páros selejtezővel.

Borítókép: The Yomiuri Shimbun via AFP / Atsushi Takedazu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!