Jégkorong

2022.04.29. 08:25

Feljutási eséllyel lép pályára a magyar válogatott a divízió I/A világbajnokságon

A magyarok eddig kétszer, a 2008-as szapporói és a 2015-ös krakkói feljutást követő évben szerepelhettek a világ legjobb 16 válogatottja között.

A magyar férfi jégkorong-válogatott feljutási eséllyel lép pályára a keddtől vasárnapig tartó ljubljanai divízió I/A világbajnokságon, miután a csoport két legerősebb csapata, a francia és az osztrák – az élvonalbeli orosz és a fehérorosz együttesnek az ukrajnai Sean Simpson szövetségi kapitány alakulatának így a szlovén – dél-koreai – litván – román négyesből hármat kell megelőznie, hogy jövőre a legjobbak között játszhasson. A magyarok eddig kétszer, a 2008-as szapporói és a 2015-ös krakkói feljutást követő évben szerepelhettek a világ legjobb 16 válogatottja között.

A magyar válogatott először az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött dél-koreaiakkal találkozik, akikkel csütörtökön Káposztásmegyeren is megmérkőzött, és kikapott 4-2-re gyenge emberelőnyös játékkal.

Az ázsiai együttes házigazdaként szerepelhetett a 2018-as phjongcshangi olimpián, és ezért előtte soha nem látott mértékben kezdték el az országban fejleszteni a sportágat, aminek ráadásul nemcsak az ötkarikás szereplés, hanem a 2017-ben Kijevben kiharcolt feljutás is az eredménye volt. Ugyan az örökmérleg a magyaroknak kedvez (13 győzelem, 4 vereség, 1 döntetlen), ám az utolsó két vb-mérkőzést a dél-koreaiak nyerték (2017-ben Kijevben 3-1-re, 2019-ben Nur-Szultánban pedig 5-1-re). Az ázsiai csapat összességében gyengült, a koronavírus-járvány miatt több válogatott játékos befejezte pályafutását.

Szerdán a litvánok lesznek az ellenfelek, őket a francia-osztrák felkerülés miatt a divízió I/B-ből irányította fel a nemzetközi szövetség. Az erőviszonyok alapján a magyaroknak kötelező a győzelem, tétmérkőzésen 12-ből 12 magyar siker született, a litvánok csupán egyszer, 2007. február 10-én egy toruni felkészülési tornán tudtak diadalmaskodni.

Szünnapot követően pénteken következik a legnehezebb rivális, a házigazda szlovén együttes, amelyet eddig sosem sikerült legyőzni tétmérkőzésen. A szlovénok tízből tízszer nyertek a világbajnokságok különböző szintjein (C csoport vagy divízió I), ezeken a magyarok csak 12 gólt ütöttek és 55-öt kaptak. Az elmúlt hét vb-meccsen a magyarok összesen ötször voltak eredményesek, a szlovénok viszont 29-szer. A két csapat április 19-én Székesfehérváron vívott felkészülési összecsapást, a vendégek 3-0-ra nyertek. Az örökmérleg a hat magyar diadal mellett 27 szlovén siker és 2 döntetlen. A szlovénoknál nem játszhat majd a kétszeres Stanley Kupa-győztes sztár, Anze Kopitar, mert NHL-es klubja, a Los Angeles Kings bejutott a rájátszásba.

A zárónapon a döntő részben székely, illetve honosított, rutinos orosz játékosokkal felálló román válogatottal találkozik a csapat, és elképzelhető, hogy ezen az összecsapáson múlik majd a feljutás. A két gárda utolsó egymás elleni tétmérkőzésén, a 2020. február 8-i nottinghami olimpiai előselejtezőn a magyarok hosszabbításban nyertek 3-2-re. A múlt román előnyt mutat: 23 magyar, 39 román győzelem és 5 döntetlen.

A magyar csapat az erőviszonyok kedvező átrendeződése ellenére nem a legjobb előjelekkel készül a Sport TV által közvetített vb-re, hiszen a top-4 csatárából kettő, Galló Vilmos és Bartalis István sérülés miatt nem játszhat. Sebők Balázs viszont pályára léphet, miután az Ilvesszel bronzérmes lett a finn élvonalban. Hári János ugyancsak bevethető, akárcsak másik öt Hydro Fehérvár AV19-játékos, akik két hete még az osztrák döntőben voltak érdekeltek. A szezon közben honosított finn Kulmala Rasmus ugyancsak ponterős volt, akárcsak a csíkszeredai Sofron István.

A felkészülés alatt azonban négy mérkőzés alatt csupán hét gólra volt képes a válogatott, ebben mindenképpen javulni kell Ljubljanában.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!