Nincs egyetértés

2022.05.04. 11:30

Rengeteg kérdés merült fel az öttusa új számával kapcsolatban

Év végéig kell véglegesíteni, hogy melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére.

Egyelőre keveset tudnak a magyar öttusázók, illetve a szövetségi kapitányok arról, hogyan is képzeli a nemzetközi szövetség (UIPM) a lovaglás helyére tervezett új szám, az akadályverseny vagy akadályfutás beépítését, amelynek tesztszakaszát a végrehajtó bizottság budapesti ülése után, hétfőn este jelentette be a szervezet. A friss döntéshez kapcsolódóan az olimpiai bronzérmes, egyéniben kétszeres világbajnok, illetve Eb-aranyérmes Marosi Ádám az M1 aktuális csatornának azt mondta, ha sikerül kijutnia és ott szerepelnie, a párizsi olimpia lesz az utolsó versenye, ez 100 százalék.

Speciális felkészülést fog igényelni. Ez nem egy olyan döntés, mint amikor összehozták a futást a lövészettel, nyilván futottunk és lőttünk előtte is, az egy meglévő történet volt. Egy akadálypályán meg, én úgy gondolom, nagyon sok egyéb tényező is szerepet fog játszani, nem feltétlenül minden öttusázó egyformán ügyes

– vélekedett a tervezett új számról a júliusban már 38 éves sportoló.

Az egyéniben kétszeres Eb-bronzérmes, csapatban és váltóban világ-, és Európa-bajnok Demeter Bence szerint az új szám akkor emelhetné a színvonalat, ha nemcsak egyszerű akadályokat kellene legyőzni, hanem például magas falakat is.

A tavaly Eb-ezüstérmes, csapatban győztes Guzi Blanka úgy vélekedett:

A rengeteg alternatíva közül, ami felmerült, talán ez az akadályfutás a legjobb.

Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy nagy meglepetésként nem érte a bejelentés, de azt gondolta, hogy a nemzetközi szövetség egy előkészített döntéssel fog előállni és nem csak egy sportággal.

Abban bíztam, hogy konkrétan fogjuk tudni, milyen paraméterekkel és hogyan fog történni az a versenyszám, amit majd kihirdetnek. Ez legkorábban június második felében a világkupadöntőben lesz bemutatva. Semmit nem tudunk, ötletem, elképzelésem sincs, hogy mi lehet, hiszen az akadályfutás nagyon széles spektrumon mozog, a sárban futástól durván elmenve a másik végletig, a Ninja Warriorig. Egyszerűen nem tudom elképzelni, mi lehet az ideális

– érzékeltette a bejelentést követő bizonytalanságot a szakvezető.

Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya is arról beszélt, hogy egyelőre alig tudni valamit az új számról, így kérdéses, hogy fekszik-e majd a magyar versenyzőknek, mennyire lesz kemény, mennyi energiát, erőt, gyorsaságot kell majd belefektetni.

Ha majd látjuk, talán tisztább lesz a kép. Azt gondolom ugyanakkor, hogy egy újabb fizikai szám azért nagyon megterhelő lesz a versenyzők számára

– mondta.

A sportág nemzetközi vezető testülete tavaly november 4-én hozta nyilvánosságra azt a határozatát, hogy a párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Arra hivatkozott, hogy eddigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. A közgyűlés (versenyzők, edzők, egykori és mai kiválóságok széles körű nemzetközi tiltakozása ellenére) november 27-én helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi határozatát, amely szerint a lovas szám nélküli lebonyolításról szóló javaslatot nyújtanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a Los Angeles-i játékokra vonatkozóan. A NOB végrehajtó bizottsága december 9-én úgy döntött, hogy (a súlyemelés és az ökölvívás mellett) az öttusa nem szerepel a 2028-as olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A testület közgyűlése február 3-án hasonlóan foglalt állást.

A UIPM-nek ez év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenkinek hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

Borítókép: MTI / Czeglédi Zsolt

Címkék#öttusa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!