Divízió I/A jégkorong-vb

2022.05.02. 11:17

Simpson: nem automatikus a feljutás

Azzal, hogy a két legerősebb válogatott, az osztrák és a francia felkerült a legjobbak közé és nincs az ellenfelek között, még nem automatikus a feljutás az elitbe, noha az esélyek megnőttek - mondta az MTI-nek Sean Simpson, a kedden rajtoló ljubljanai divízió I/A-világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya.

"Mindenkinek fel kell fognia, hogy ez nem automatizmus. A torna öt csapata közül a miénk a harmadik legjobb a világranglista alapján, azaz az előttünk lévők közül valakit meg kell előznünk. A felkészülés során játszottunk Szlovéniával és Dél-Koreával is, és bár kikaptunk, segítség volt mindkét mérkőzés. Ezen kívül találkoztunk még kétszer a jó erőkből álló Ukrajnával is, így tesztelhettük magunkat" - jegyezte meg Simpson, akinek ez lesz az első vb-je a magyarokkal, hiszen az utóbbi két torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

SIMPSON, Sean
Sean Simpson, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Magyarország - Koreai Köztársaság jégkorong vb-felkészülési mérkőzésen, a Vasas Jégcentrumban 2022. április 28-án
Forrás: Koszticsák Szilárd


   

A kapitány hangsúlyozta, hogy elégedett volt a felkészüléssel, igaz, a teljes vb-csapattal csak az utolsó héten tudott együtt dolgozni, mert előtte a Fehérvár és a Ferencváros bejutott az osztrák bajnokság, illetve az Erste Liga döntőjébe, Sebők Balázs pedig a finn bronzmérkőzésen játszott.
   

"Ezek komoly eredmények a magyar hoki számára, még akkor is, ha a válogatott függ a klubcsapatok playoff-szereplésétől. Edzőként lépésről lépésre gondolkodom, a realitás talaján állok, így dolgozom, és ezzel a hozzáállással remélem, hogy jó tornánk lesz. Napról napra fejlődünk. Szükség lesz a fegyelmezettségre, szervezetten kell játszanunk mind a négy mérkőzésen" - tette hozzá Simpson.
   

A magyarok kedden a dél-koreai, szerdán a litván, pénteken a házigazda szlovén, vasárnap pedig a számos székely hokissal felálló román válogatottal csapnak össze. Az első két helyezett feljut az elitmezőnybe, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.
   

A dél-koreaiak múlt csütörtökön 4-2-re nyertek Káposztásmegyeren, és az utóbbi két egymás elleni vb-meccsen is ők diadalmaskodtak. A litvánok ellen mind a 12 tétmérkőzésen a magyarok győztek eddig, ugyanakkor a szlovénok ellen éppen fordított a mérleg a vb-ken: tízből tíz vereség úgy, hogy az utolsó hét összecsapáson összesen öt gólra volt képes a magyar válogatott. Legutóbb, április 19-én Székesfehérváron felkészülési találkozón a vendégek 3-0-ra diadalmaskodtak. A honosítottakkal és székelyekkel felálló románok ellen a legutóbbi tétmérkőzés, a 2020. február 8-i olimpiai selejtező csak a hosszabbításban dőlt el Erdély Csanád góljával.
   

A legutóbbi három divízió I/A vb-n a magyarok a 15 mérkőzésből négyet tudtak megnyerni, 2017-ben Kijevben és 2019-ben Nur-Szultánban az utolsó előtti, ötödik helyen zártak - csak a kieső ukránokat, illetve litvánokat verték -, 2018-ban Budapesten pedig úgy lettek negyedikek, hogy 15 másodperc választotta el őket a feljutástól, ám végül a britek ekkor egyenlítettek, és a ráadásban megszerezték a győzelmet.
   

Az ukrajnai háború miatt átalakultak az erőviszonyok. Az élvonalból kizárt orosz és fehérorosz válogatott helyére a divízió I/A-ból a két legelőkelőbb helyen rangsorolt csapat, a francia és az osztrák felkerült a legjobb 16-ba, míg a divízió I/B-ből Litvánia kapott besorolást a magyarok csoportjába. Ezzel együtt megmaradt a két feljutó-egy kieső rendszer, így a magyaroknak most ismét komoly esélyük van, hogy 2008 (Szapporó) és 2015 (Krakkó) után feljussanak az élvonalba.

Forrás: MTI

Borítókép: Magosi Bálint a kispadon a Magyarország - Koreai Köztársaság jégkorong vb-felkészülési mérkőzésen, a Vasas Jégcentrumban 2022. április 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!