Magyar labdarúgó-válogatott

2023.03.28. 07:30

Rossi: nem álmodtam ilyen jó kezdésről, de ez egy hosszú sorozatnak csak az első lépése volt

A magyarok napra pontosan negyven év után kezdték ismét győzelemmel az Eb-selejtezőket, illetve hazai pályán 48 esztendő után múlták felül újra Bulgáriát. Marco Rossi szövetségi kapitány nem álmodott ilyen jó Eb-selejtezős rajtról. A csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerint a magyar labdarúgó-válogatott a bolgárok elleni győzelemmel bebizonyította, képes lehet nagy dolgokra.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők G csoportjában játszott Magyarország-Bulgária mérkőzés után a Puskás Arénában 2023. március 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Marco Rossi kicsattanó jókedvvel nyilatkozott a Bulgária ellen 3-0-ra megnyert Európa-bajnoki selejtező után. A szövetségi kapitány szerint Szoboszlai az eddigi legjobb meccsét játszotta a magyar labdarúgó-válogatottban.

Bíztam a jó rajtban, mert az észtek 1-0-s felülmúlása után láttam, hogy a játékosaim sokat javultak, odafigyeltek az utasításaimra és kijavították a hibákat. Ennek ellenére nem álmodtam ilyen jó kezdésről, de ez egy hosszú sorozatnak csak az első lépése volt

– értékelt az MTI érdeklődésére az olasz szakember, aki egyetértett azzal a felvetéssel is, hogy a második gólt szabadrúgásból szerző csapatkapitány, Szoboszlai Dominik az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta a válogatottban. „Ha továbbra is így fejlődik, egyre többször lesz ő a mérleg nyelve”.

Rossi kifejtette, az volt a terv, hogy túlterhelik a széleket, ez az első félidőben jobban sikerült a jobb oldalon, de a másodikban a balon is jól működött.

Ádám Martint azért hívom meg, mert megbecsülöm. Ha továbbra is stabil kezdő akar maradni, akkor javítania kell a fizikai kondícióján, amihez extra edzésre és megfelelő diétára van szüksége. Klubcsapatában négy meccsen kilencven percet se játszott, így nem várhatjuk el, hogy a válogatottban végigjátsszon egy mérkőzést. Nagyon jó kvalitásai vannak, és örülök, hogy ezúttal felszabadult és határozott volt

– mondta a csütörtöki és hétfői találkozón is eredményes csatárról Rossi.

Az 58 éves tréner elárulta, a meccsen nem hallotta, ahogy a szurkolók éltetik, de nagyon köszöni, kiváltképpen külföldi szövetségi kapitányként. Hozzátette, noha nem beszéli a magyar nyelvet, nem érzi magát annyira külföldinek, szerinte ez az, amit megéreztek a drukkerek és ami túlmutat a pályán elért eredményeken.

Kollégája, a bolgár válogatottat irányító Mladen Krstajic arról beszélt, hogy neki nincsenek olyan játékosai, akik nagy klubokban futballoznának. Egy új generációt próbál felépíteni.

KRSTAJICS, Mladen
Mladen Krstajics, a bolgár válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők G csoportjában játszott Magyarország-Bulgária mérkőzés után a Puskás Arénában 2023. március 27-én
Fotós: Kovács Tamás

Sok tehetséges, de tapasztalatlan játékosunk van, akiktől még nem lehet elvárni, hogy azonnal teljesítsenek. Jelenleg ennyit tudunk nyújtani a csoport két favoritja, azaz a szerb és a magyar csapat ellen

– fogalmazott a szerb szakember, aki méltatta a magyar együttest, mert szerinte egész Európa tudja, hogy a válogatott erős, a kulcsemberei pedig az európai élbajnokságokban edződnek. "Ez már nem a 10-15 évvel ezelőtti magyar csapat".

Szoboszlai: megmutattuk, hogy együtt bármire képesek vagyunk

A mérkőzés előtt azt beszéltük, hogy amit eddig elért a csapat, a két Európa-bajnoki szereplés és a Nemzetek Ligája-sikerek, azt csakis együtt tudtuk véghez vinni. Ma este is ez volt a mottónk, és megmutattuk, hogy együtt bármire képesek vagyunk

– nyilatkozta a hétfőn a Puskás Arénában rendezett összecsapást követően a vegyes zónában az RB Leipzig játékmestere, aki kiválóan, hatalmas kedvvel futballozott, és lőtt egy csodálatos szabadrúgást gólt is.

Szerencsére a kapus úgy állította fel a sorfalat, ami nekem jobban kedvez, így a labda kicsit kifelé kanyarodhat

– idézte fel a találatot Szoboszlai. Megjegyezte, társai felé az egyik legfontosabb tanácsa az volt, hogy nyugodtan játszanak: ”Azt kértem mindenkitől, hogy felszabadultak legyenek. Ha valaki stresszes, az adja oda a labdát nekem nyugodtan, én szeretem elvinni az ilyesmit. Összességében jól véghez vittük, amit elterveztünk.”

FERENCZI János; MILOS, Kerkez; SZOBOSZLAI Dominik
Kerkez Milos, Szoboszlai Dominik és Ferenczi János (b-j), a magyar válogatott tagjai ünnepelnek a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők G csoportjában játszott Magyarország-Bulgária mérkőzés után a Puskás Arénában 2023. március 27-én
Fotós: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Akárcsak négy nappal ezelőtt Észtország ellen, ezúttal sem kapott gólt a kapuban Dibusz Dénes.

Az első félidő minden várakozást felülmúlt, jól játszottunk és maximálisan kontroll alatt tartottuk a mérkőzést, az ellenfélnek még kapura lövése sem volt, tökéletesen megvalósítottuk, amit a szövetségi kapitány kért. Sajnálom, hogy a második félidőben nem tudtunk betalálni, de összességében végig mi irányítottunk. Ha voltak is időszakok, amikor a bolgárok kicsit többet birtokolták a labdát, a védelmünket akkor sem tudták megbontani

 – nyilatkozta a Ferencváros hálóőre.

Csapattársa, az első gólt szerző Vécsei Bálint elmondta, egész héten nyugodtan és önbizalommal telve készültek. Hozzátette, az észtek elleni 1-0-s siker után volt némi hiányérzetük, de a mostani teljesítménnyel bizonyították, hogy szeretnének továbbjutni a csoportból.    

A végeredményt beállító és csütörtökön az az észtek ellen is eredményes Ádám Martin szerint teljesen megérdemelten alakult ki a félidőre a 3-0-s végeredmény, mert elég sok energiát fektettek bele, hogy ez így alakuljon.

A nemzeti együttes legközelebb június 17-én Montenegró vendége lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!