Sport világesemény

2023.04.19. 20:25

Ingyen mehetnek be a budapesti atlétikai vb-re a diákolimpiai bajnokok

Az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) megállapodása alapján exkluzív bejutási lehetőséget kapnak az atlétika diákolimpikonok, illetve az országos döntők dobogósai Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére.

MTI

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (b-j) az atlétika mezei futóverseny diákolimpia országos döntőjének eredményhirdetésén Gödöllőn 2023. április 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az MDSZ szerdai közleménye szerint a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. és a Magyar Diáksport Szövetség együttműködését az atlétika mezei futóverseny diákolimpia országos döntőjén jelentették be a felek.

A megállapodás értelmében az a több tízezer sportoló – valamint felkészítő pedagógusaik –, akik az atlétika diákolimpia tavaszi körzeti, megyei és országos döntőin részt vesznek, kedvezménykupont kapnak, amivel féláron négy darab jegyhez vagy bérlethez jutnak a sport világesemény esti programjaira, a délelőtti számokat pedig mindössze 2023 forintért nézhetik meg a lelátókról.

NÉMETH Balázs
Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az atlétika mezei futóverseny diákolimpia országos döntőjének eredményhirdetésén Gödöllőn 2023. április 19-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Az országos döntők dobogósainak és felkészítő tanáraiknak ezen túl további exkluzív lehetőségként ingyenes belépőjegy is jár a vb délelőtti eseményeire. Az első kuponokat szerdán adta át Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, az atlétikai világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos, Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke.

A sportért felelős államtitkárságon kiemelt célunk, hogy a fiatalokat mozgásra ösztönözzük és a sportolás által egy olyan alternatívát biztosítsunk a szabadidő hasznos eltöltésére, amely az egészségük miatt is fontos. Ehhez azonban szükség van világraszóló sportrendezvényekre is, mint például az idei budapesti atlétikai világbajnokság, ami óriási motiváló erővel bír. Hiszen mi lehetne nagyobb inspiráció a gyerekek számára, mint élőben látni versenyezni a világ legjobb atlétáit

– idézte a közlemény Schmidt Ádámot.

„Megmozgatjuk az országot, megszerettetjük a gyerekekkel az atlétikát, és egy fantasztikus sportélményen keresztül ösztönzünk mindenkit, hogy sportoljon, éljen egészségesebb életet – ez az elsődleges küldetésünk a világbajnokság segítségével” – tette hozzá Németh Balázs.

Balogh Gábor személyes élményeiről mesélt a jelenlévőknek az 1999-es budapesti öttusa vb-ről, ahol egyéniben és csapatban is aranyérmes lett, és a hazai közönség felejthetetlen emlékké emelte számára a versenyt.

Akár 40 fős is lehet a magyar csapat

Akár 40 fős is lehet a magyar csapat a budapesti világbajnokságon Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke szerint.

 

Gyulai Miklós a 125 éves magyar atlétika legfontosabb évének nevezte 2023-at. Hozzátette, többek között két fedett pályás vb és két szabadtéri Európa-bajnokság, valamint megannyi korosztályos világverseny után már csak egy esemény volt, amit Magyarország nem rendezett meg, a szabadtéri világbajnokság, a sportág csúcsa.

 

„Nem végcél a világbajnokság, hanem egy nagyon fontos állomás, eszköz a sportág fejlesztésére” – mondta a MASZ elnöke a szerdai sajtótájékoztatón.

 

Elárulta, a vb megrendezése neki személy szerint azért is meghatározó, mert 2005-ben már volt egy magyar pályázat. Abban komoly szerepet játszott édesapja, Gyulai István, a nemzetközi szövetség főtitkára, akit nagyon rosszul érintett, hogy a kandidálás sportpolitikai okok miatt elbukott.

 

Deutsch Péter, a Budapest 2023 Zsivótzky Gyula Programiroda vezetője hangsúlyozta, minden idők legnagyobb létszámú vb-csapata a cél az augusztus 19. és 27. között sorra kerülő csúcseseményen. Összehasonlításképpen kiemelte, hogy eddig 18-19 fő körül volt a létszám, míg most 25-35 fő lehet. Gyulai Miklós még optimistábban nyilatkozott, jelezte, a több éve zajló szakmai programoknak köszönhetően a nehezebb szintek ellenére akár 40 magyar atléta is indulhat a vb-n.

 

A konkurenciáról Deutsch Péter elmondta, míg 2013-ban Moszkvában több mint 2300 versenyző állhatott rajthoz a vb-n, Budapesten már csak 1900-an indulhatnak, így a 200 ország között nagy harc folyik a részvételért.

 

Scheidler Géza sportszakmai igazgató az esélyekről úgy fogalmazott, az Eb-ezüstérmes, vb-harmadik kalapácsvető, Halász Bence ismét dobogós lehet, a tízpróbázó Krizsán Xénia és a súlylökő Márton Anita döntős helyezést érhet el, emellett bízik további kiugró eredményben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!