Kajak-kenu világkupa

2023.05.14. 17:39

Egy-egy arany, ezüst és bronz 5000 méteren, 11 éremmel zártak a magyarok

A magyar versenyzők egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a vasárnapi 5000 méteres döntőkben, így a hazai csapat 11 dobogós helyezéssel, négy elsővel, két másodikkal és öt harmadikkal zárta a szegedi kajak-kenu világkupát, ezzel az éremtáblázat élén végzett.

MW

A későbbi kilencedik helyezett Szellák Szabina, Nemes Réka, Dráviczki Dóra és Kiss Janka a női kajak négyesek 500 méteres versenyének elődöntőjében a kajak-kenu világkupán a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban 2023. május 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A leghosszabb távon - a tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan - ezúttal is rendeztek futószakaszt, a versenyzőknek a hat kör alatt ötször kellett ki-, majd rövid futás és cipekedés után beszállniuk a hajójukba.

ADOLF Balázs
A győztes Adolf Balázs a férfi kenu 5000 méteres versenyszáma után a kajak-kenu világkupán a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban 2023. május 14-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A kenusoknál a két éve ezen a távon világbajnok Adolf Balázs a gyengébb rajt után hamar ledolgozta hátrányát és a futószakaszokon parádésan teljesítve utolsó riválisát, a kubai Jose Cordovát is leszakította, s végül magabiztos előnnyel diadalmaskodott. Simon Sebestyén kilencedik lett.

Nagy lendületet és újabb erőt adott nekem a Korisánszky, Fekete kettős délelőtti győzelme. Nagyon fekszik nekem ez a fajta ötezer méter és úgy érzem, ehhez van igazán tehetségem. Két kulcsa volt a mai versenynek, az elején összeszedett hátrányom ledolgozása és a közvetlen riválisom leszakítása. Az első és a harmadik futószakaszon ezek sikerültek, utána már kicsit produkáltam is magam a közönségnek. Ez nem nagyképűség volt, hanem nagyon örültem, hogy sok barátom, családtagom szurkolt és meg akartam köszönni nekik

- nyilatkozta Adolf Balázs.

A nőknél a szombaton 1000 méteren ezüstérmes Kisbán Zsófia egy korai ütközés után nagyszerűen lapátolt, és csak a kanadaiak világbajnokától, Katie Vincenttől kapott ki, azaz egy újabb második helynek örülhetett. Zagyvai Borka nyolcadikként zárt a 13 fős mezőnyben.

Az elején volt egy kis zavar, de az ütközés után szerencsére visszakaptam valamit, mert a mezőny egy része nem fordult el időben. A maratonhoz képest szerencsére egész rövid volt a futószakasz, de örülök, hogy ezt is tudtam gyakorolni. Remélem, hogy továbbra is ilyenek lesznek a vb-ken az ötezer méterek, mert én nagyon élveztem. Két ezüstérmet szereztem a hétvégén, soha rosszabb évkezdést

- értékelt Kisbán Zsófia.

KISBÁN Zsófia
A második helyezett Kisbán Zsófia a női kenu 5000 méteres versenyszáma után a kajak-kenu világkupán a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban 2023. május 14-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A női kajakosoknál a kétszeres Világjátékok-győztes és hétszeres maraton világbajnok Kiszli Vanda nagyot és sikerrel harcolt a bronzéremért, az élen spanyol, svéd volt a befutási sorrend. A kétszeres maratoni vb-győztes Czéllai-Vörös Zsófia a nyolcadik helyet szerezte meg.

Számítottam rá, hogy erősen kezdenek majd a többiek, de bíztam a maratoni rutinomban és hogy a futások során tudok majd zárkózni. Ez be is jött szerencsére

- mondta Kiszli Vanda.  

A férfiak 46 fős mezőnyében ezúttal nem termett babér a magyaroknak: a két éve vb-győztes Noé Bálint negyedik, a technikai gondokkal küzdő, ifjúsági maratoni világbajnok Sellyei Csanád pedig hatodik lett.

A csütörtökön kezdődött szegedi verseny, amelyen 59 ország képviselői vettek részt, az idény első nemzetközi viadala volt a gyorsasági szakágban.

Két arany és egy bronz a magyar mérleg az 500-as döntőkben

A vasárnapi 500 méteres döntőkben két arany- és egy bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a szegedi kajak-kenu világkupán.

A két olimpiai számban, férfi K-2 és C-2 500 méteren egyformán magyar diadalnak tapsolhatott a közönség, a vegyes kenus számban pedig bronzérmet gyűjtött a hazai csapat.

A zárónapi hat döntőből ötben voltak érdekeltek a magyar versenyzők, négy számban két hazai hajónak is drukkolhattak azok a szurkolók, akik a rossz idő - hideg és eső - ellenére kiláogattak a Maty-éri pályára.

Nádas Bence tavaly Kopasz Bálinttal nyert világ- és Európa-bajnokságot a férfi kajakosok új olimpiai számában, K-2 500 méteren, ezúttal pedig egy másik tokiói bajnokkal, Tótka Sándorral próbált érmet szerezni a rendkívül erős mezőnyben. Jól kezdtek, ezzel együtt féltávnál még nem voltak dobogós helyen, de aztán a második 250 méteren mindenkit lehagytak. Az addig vezető németek elfáradtak, Tótkáék pedig a kettes pályán magabiztos győzelmet arattak, többek között az olimpiai bajnok ausztrál egységet is maguk mögé utasítva. Tótka és Nádas pénteken a négyessel bronzérmet szerzett Kuli Istvánnal és Csizmadia Kolossal.

SZABÓ Tamás; TÓTKA Sándor; VAJDA Bence; NÁDAS Bence
A győztes Nádas Bence és Tótka Sándor, valamint az  5. helyezett Vajda Bence és Szabó Tamás a férfi kajak kettesek 500 méteres versenyének döntőjében a kajak-kenu világkupán a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban 2023. május 14-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A szám másik magyar döntős egysége, a tavaly ugyanitt 1000 méteren U23-as világbajnok Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó is remekül helytállt, az ötödik helyen futott be.

Férfi C-2 500 méteren - amely Párizsban már szintén ott lesz a programban - ugyancsak két hazai kettős szállt vízre a fináléban. Fekete Ádám állandó társa, Hajdu Jonatán korábbi betegsége miatt még nem "versenyképes", így most a rutinos Korisánszky Dávid térdelt be Fekete elé a hajóba. A hazai duó nagyszerűen építette fel pályáját, 250 méternél a harmadik helyen haladt a lengyelek és a spanyolok mögött, de aztán nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt, és sorra hagyta le riválisait. A célba már tisztán elsőként érkeztek, a parádés futam után Korisánszky joggal csapott diadalittasan a levegőbe.

FEKETE Ádám; KORISÁNSZKY Dávid
A győztes Korisánszky Dávid és Fekete Ádám a férfi kenu kettesek 500 méteres versenyének döntőjében a kajak-kenu világkupán a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban 2023. május 14-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A vegyes párosok kajakos és hét hajót számláló kenus döntőjében is két-két hazai hajóért lehetett szorítani: a kenus Gönczöl Laura és Rumi Gergő bronzérmet szerzett, a Horányi Dóra, Slihoczki Ádám kettős az ötödik, a kajakosoknál Kiskó Réka és Béke Kornél a negyedik, Dráviczki Dóra és Erdőssy Csaba pedig a hatodik helyen végzett.

A női kenu egyeseknél Opavszky Réka, a sződligeti Pacs-Pacs SE húszéves versenyzője - aki négyesben felnőtt világbajnoki ezüstérmes - nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, végig a mezőny második felében lapátolt, és végül nyolcadikként ért célba. A versenyt a kanadaiak hatszoros világbajnoka, Katie Vincent nyerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában