Jégkorong-vb

2023.05.19. 18:02

Érvényesült a papírforma: a finnek simán verték a magyar jégkorong-válogatottat

A címvédő és olimpiai aranyérmes házigazda finn jégkorong-válogatott, érvényre juttatva a papírformát, 7-1-re legyőzte a magyar csapatot a világbajnokság ötödik fordulójának pénteki játéknapján.

MW

Hári János (k), valamint a finn Sakari Manninen (b) és Mikko Rantanen a jégkorong-világbajnokság ötödik fordulójában játszott Magyarország - Finnország mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 19-én

Forrás: MTI

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

A vendégek két harmadig kiválóan tartották magukat, ekkor még 2-1 volt az állás, Sebők Vilmos ütötte a vb-k történetének első magyar gólját a finneknek. A záró játékrész elején viszont öt és fél perc alatt háromszor is eredményes volt a világranglista-vezető, amely ekkor bebizonyította, hogy más szintet képvisel.

Kevin Constantine szövetségi kapitány csapata leközelebb vasárnap lép jégre a németek ellen, majd másnap következik a bennmaradás szempontjából legfontosabb találkozó, az osztrákok elleni.

A finnek keretében hat NHL-es, nyolc svéd, hat hazai és öt svájci élvonalbeli hokis szerepel. A magyaroknál visszakerült a csapatba Pozsgai Tamás és Csányi Karol, kikerült Szirányi Bence és Kóger Dániel. A kapuban a dánok és a franciák ellen is jól teljesítő Bálizs Bence kezdett, cseréje ezúttal Arany Gergely volt - neki pályafutása során még nem volt felnőtt vb-találkozója -, a svédek elleni 1-7-es összecsapáson védő Horváth Dominik pihenőt kapott.

A házigazdák elleni meccsre 400 magyar szurkoló tudott jegyet venni, egy belépő pedig annyiba (120 euró) került, mint a másik hat magyar érdekeltségű összecsapásra összesen. A vendégtábor mindenesetre hangban többször jobb volt a hazai közönségnél.

Előzetesen hasonlóra lehetett számítani, mint az amerikaiakkal és a svédekkel szembeni 7-1-es vereség alkalmával, de most szinte telt ház, 11 és fél ezer néző volt a Nokia Arénában.

A két csapat eddig egyszer találkozott vb-n: 2016. május 11-én Szentpéterváron a finnek győztek 3-0-ra. Ezen kívül volt még három barátságos találkozó is, azon egy magyar és két északi siker született.

Bátran kezdett a Constantine-együttes, Jussi Olkinuorának még komoly védenivalója is akadt. Terbócs István kiállításakor Bálizsnak volt sok védése és egyszer a kapuvas segítette ki. A 13. percben tört meg a jég, jó váltás után a hátvéd Mikko Lehtonen maradt üresen, és a rövid felső sarokba bombázott. Az utolsó másodpercekben a magyar kapus bravúrt bravúrra halmozott - a védők is támogatták -, így maradt az 1-0.

A második harmad elején Sofron Istvánt küldték ki gáncsolásért, ezt nem sikerült kivédekezni, az NHL-es sztár, Kaapo Kakko keresztpassz után mattolta Bálizst. A 27. percben megszületett az első magyar vb-gól a finnek ellen, az Olkinuora lepkéskesztyűjéről a gólvonal elé lehulló pakkot Sebők Balázs - aki éppen Tamperét hagyja el a szezon végén és lesz a német Iserlohn légiósa - kotorta be. Pozsgai és Galló Vilmos volt a két gólpasszos. Ezután Horváth Milán is gáncsolásért ült ki, de túlélte a nehéz időszakot a csapat. Élvezetes, nagy iramú, folyamatos játék folyt a jégen, amikor mindkét együttes azonos létszámban volt.

A jégkorong-világbajnokság ötödik fordulójában játszott Magyarország - Finnország mérkőzés a finnországi Tamperében 2023. május 19-én
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor / Forrás: MTI

A záró játékrész hazai találattal kezdődött, Atte Ohtamaa lőtt a bal felső sarokba. Majd Nagy Gergőt is gáncsolásért büntették, ebből Teemu Hartikainen bődületes nagy gólt ragasztott ugyancsak a bal felső sarokba. Beindult a henger, három perc múlva Kasperi Kapanen volt könyörtelen. Hári Jánosra a negyedik gáncsolásos kiállítást is ráfújták, a hátrányt hősies védekezéssel kibekkelték a vendégek.

A folytatásban is erősen nyomtak a hazaiak, volt még egy kapuvason csattanó lövésük, aztán az 55. percben Waltteri Merela lőtte át a falat. A végén még a svédek ellen a történelmi, első magyar gólt ütő Kiss Roland is kiült a büntetőpadra, ám az utolsó percben az NHL-es sztár, Joel Armia cikázott át a teljes védelmen, és higgadtan a hálóba emelt. 

Az utolsó húsz percben 24-2 volt a kapura lövések aránya a hazaiak javára.

A szombaton szünnapos válogatottnak vasárnap a német, hétfőn pedig az osztrák csapat lesz az ellenfele. Minden bizonnyal az utolsó összecsapáson dől el, hogy ki lesz a kieső.

Eredmények, Vb, 5. forduló:     

A csoport (Tampere):

Finnország-Magyarország 7-1 (1-0, 1-1, 5-0)
-------------------------------------------
gól: Lehtonen (13.), Kakko (24.), Ohtamaa (41.), Hartikainen (44.), Kapanen (47.), Merela (55.), Armia (60.), illetve Sebők (27.)

B csoport (Riga):

Lettország-Szlovénia 3-2 (1-0, 2-2, 0-0)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában