Mátészalka, New York

2021.06.04. 10:10

Kilencvenhat éves lenne a világsztár

Tony Curtist hat évtized alatt több mint 130 produkcióban láthattuk.

KM

Portrait du comedien Tony Curtis (ne en 1925), vers 1953 (Photo by leemage / Leemage via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Leemage via AFP

Amikor 1925. június 3-án Manhattanben megszületett a kis Bernard Schwartz, valószínűleg még senki nem gondolta, hogy az amerikai filmipar egyik legnagyobb csillaga látott napvilágot – pedig így volt. Amikor a kisfiúból felnőtt lett, Tony Curtisként szerzett magának hírnevet az egész világon, és hatvan éven keresztül dolgozott a kamerák előtt.

Oscarra jelölték

A magyar származású világ­sztár szülei Mátészalkáról emigráltak az Egyesült Államokba. Az IMDb adatbázisa szerint először 1949-ben tűnt fel egy filmben statisztaként, majd egyre több produkcióban játszott, évente akár négy-öt alkotásban is szerepet kapott. 1958-ban A megbilincseltek című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. Pályafutása során több mint százharminc mozifilmben és tévésorozatban szerepelt, a romantikus történetektől kezdve a vígjátékokon át a drámáig számos műfajban bizonyította tehetségét.

A legendás színész 2008-ban hunyt el nevadai otthonában, nyolcvanöt évesen. Lánya, a szintén színésznő Jamie Lee Curtis jelenleg épp Magyarországon dolgozik: a Borderlands című akció-vígjátékot forgatja Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában