szon.hu PODCAST

2023.04.14. 14:05

Élethosszig tartó szerelem a rock

Podcast-sorozatunk vendégeként Mák Istvánnal, a Radar frontemberével beszélgettünk.

Forrás: Radar archívuma

Mák István tizenhárom éves volt, amikor először találkozott a rockkal. Meghatározó élménynek bizonyult, örökre meghatározta a zenei ízlését a P. Mobil első lemeze. Olyannyira, hogy amíg tinédzserként a kortársai postások, rendőrök, villanyszerelők akartak lenni, ő már azon törte a fejét, kikkel alapíthatná meg első zenekarát. S ha a korai próbálkozások nem is hozták meg az áhított sikert, a Radar élén előbb szűkebb hazája, Kisvárda, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg és egy ország rockrajongói bólogattak a dalaira. A műfaj akkori és mai helyzetéről, a rock életérzésről és természetesen a Radarról beszélgettünk podcast-sorozatunk vendégével, Mák István „Makuval”.

– Fennállásunk több mint tizennyolc éve alatt öt lemezünk jelent. Rohamosan közeledik tehát a második iksz, amit szeretnénk a zenekar életében rendhagyó kiadványokkal is emlékezetessé tenni. Egyrészt már készül a huszadik évfordulóra a hatodik Radar album, illetve tervben van egy nagy meglepetés, amiről egyelőre még nem beszélnék – jegyezte meg sejtelmesen a frontember.

A Radar rendszeresen koncertezik határon innen és túl, léptek már fel többek között Angliában, Franciaországban, Olaszországban, de visszatérő vendégek Erdélyben és a Felvidéken egyaránt.

 

Nem könnyű, de így hiteles

Amikor a hétköznapi ember azt a szót hallja, hogy rockzene, gyakran rossz arcú, durva, feketébe és bőrbe öltözött, hosszú hajú és szakállú motorosokat vizionál. A valóság ezzel szemben az, hogy a rock­zenészek többsége, külsejét tekintve valóban hosszú hajú, szakállas, bőrt és farmert visel, ám cseppet sem agresszív és veszélyes. A kocsmákban pedig nem a féktelen vedelésé a főszerep, hanem a zenéé, ami legfőbb összetartója ennek a közösségnek, és természetesen a nagy beszélgetéseké.

– Ez egyfajta életérzés, ami végigkíséri az embert a tinédzser évektől a felnőtt léten át az idős korig. Van, hogy nem tudunk belőle előnyt kovácsolni, sokszor éreztem én is, hogy széllel szembe megyek, de ez teszi hitelessé, amit csinálunk – magyarázta Maku.

A Radar márciusban megkezdte közel ötvenállomásos turnéját, melynek részeként április 15-én, szombaton Debrecenben állnak közönség elé. A nyíregyházi rajongók május 13-án a Club Hollywoodban találkozhatnak a zenekarral. 
 KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában