Madáranyák napja

2019.05.08. 12:02

2019 a széncinegék éve a Sóstói-erdőben

Az E-misszió Egyesület Tojásles és fiókaébresztő címmel rendezett lebilincselő programot a napokban a nyíregyházi parkerdőben.

Fotók: egyesület

 

- Az elmúlt években a nyíregyházi Sóstói-erdőbe több mint 50 fészekodút helyeztünk ki, amelyekből már több száz kismadár repült ki -tájékoztatott dr. Szigetvári Csaba, az egyesület elnöke, s hozzátette: – Az énekesmadarak örömére kirakott lakásokban eddig a leggyakoribb lakók a szén- és kék cinegék, mezei verebek és csuszkák voltak, de előfordult örvös légykapó és seregély is. A madarak mellett mogyorós pelék és erdei egerek is szívesen használják szaporodófészekként vagy téli álmuk során ezeket a biztonságos helyeket.

- A kissé barátságtalan idő ellenére 45 fészekodút sikerült ellenőriznünk anyák napján a Sóstói-erdőben; 15 fészekaljban cinegék növekedtek – 104 fiókát és 11 tojást találtunk -, 9 odúban mogyorós pele tanyázott, háromban erdei egér. Az egyik odúban meglepetésünkre méhek telepedtek meg. A „nagykorú”, közvetlenül a kirepülés előtt álló fiókák gyűrűt is kaptak, így ha később a világ bármely részén visszafogják őket, tudni fogják, hogy a mi erdőnkben jöttek világra, 2019 tavaszán.

- Mesterséges odúink az idén is kicsivel több madárdalt varázsoltak azokba az erdőrészletekbe, ahol még nincsenek elég koros fák természetes odúk képződéséhez. Ez az esztendő a jelek szerint a széncinegéknek kedvezett – összegzett a szakember.

Fotók: egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában