Nyíregyháza

2019.05.08. 12:45

A bedrogozott pókok esete dr. Zacher Gáborral

Kedden 1500 középiskolás diáknak tartott rendkívüli osztályfőnöki órát a nyíregyházi Continental Arénában dr. Zacher Gábor toxikológus. Előadásából kiderült, hogy a drogok mellett a netfüggőség korunk egyik legnagyobb szenvedélybetegsége, személyiségromboló hatása óriási.

Középiskolás diákokkal telt meg kedden a nyíregyházi Continental Aréna. A Nyíregyházi Járási Egészségfejlesztési Iroda iskolai egészségfejlesztési programján rendhagyó osztályfőnöki órára hívták meg a diákokat. Az „óraadó” nem más volt, mint a közismert toxikológus, dr. Zacher Gábor. A Drog helyzet van című előadása az elmúlt években bejárta megyénk iskoláit, mégsem volt együtt soha ezelőtt ennyi kamasz, 1500 diák ült az aréna küzdőterén és lelátóin. S noha a drogtéma lerágott csontnak tűnt, Zacher doktor sziporkázó egyénisége, őszintesége és humora új színt tud vinni prezentációjába. A fiatalok nyelvén megírt, könnyed stílusban kifejtett mondanivalója remélhetően sokáig cseng majd a hallgatóság fülében – jegyezte meg.

A romboló életmód elkerülésével számtalan súlyos betegség megelőzhető, a szenvedélybetegségek egészségkárosító hatásáról kell hogy hitelesen beszéljünk a fiataloknak – emelte ki köszöntőjében dr. Szondi Zita orvosigazgató.

Kommunikációs szakadék

– Szóval… mindenkinek van egy láthatatlan puttonya, amit mindenfélével megtölt élete során a családban, az iskolában, különböző közösségben, és remélem, innen is belekerül a láthatatlan tarisznyába valami. Valami hasznos. A puttony tartalma határozza meg értékrendünket, viselkedésünknek szab keretet, tehát ebből merítünk, amikor megválasztjuk hogyan élünk, de meghatározza azt is, tudunk e nemet mondani, például amikor egy diszkóban megkínálnak droggal – szólította meg Zacher doktor a diákokat, akik azt hitték, rá is tér a drogveszélyekre, ám egy huszárvágással a kamaszok legveszedelmesebb addikciójánál kötött ki: a mobilfüggőségről beszélt.

– Aki nincs fenn legalább napi egy órán át a közösségi médián, az halott – szórta a humormorzsákat, s folytatta – nyakig benne járunk a viselkedési függőségekben. A 16 év feletti magyar fiatalok szabadidejük majdnem felét számítógépezéssel töltik, chatelnek, a tv-t nézik és alig olvasnak – villantak fel a statisztikák a kivetítőn. – Nagy a baj, mert ha van idejük naponta 150-szer felmenni a mobilchatre, lenne idő másra is, például barátokra, randizásra és alvásra. A mai kamaszok 70 éves korukra összesen 5 év 4 hónapot töltenek el a virtuális térben, és jól érzik magukat a kreált, hamis világban. Mobillal kelnek és fekszenek, egy napnál többet nem bírnának ki okostelefon nélkül. Ettől válhat az egyszerű (net, mobil) felhasználóból függő – mondta el, s rámutatott, sokkal több a netfüggő, mint a drogos.

Az egészségfejlesztési program részeként hallgatták meg a diákok az előadást | Fotók: Sipeki Péter

– Az online közösségi felület érzelemszükségletet elégít ki, gyors tempójú, azonnali világot teremet, amiből – ellentétben a valósággal – ki lehet lépni. A lájkok elégedettségérzést fokoznak, az egész olyan mint egy „szeretetinjekció” – hozta a hasonlatot, s hozzáfűzte azt is, tudomása szerint a Facebook-függőségre még nincs terápia! A virtuális világ iránti rajongás tovább növeli a generációs szakadékot a gyerekek és szüleik között.

Elrettentés helyett őszinteség

– „Ha drogozol, beteg leszel és meghalsz. Ha drogot találnak nálad elvisz a rendőrség” – idézte a szülők leggyakoribb intő mondatait a doktor, aki szerint a szülők általában 7 percbe sűrítve szeretnék letudni a felvilágosítást. Az elrettentés nem megoldás, hiába tesznek a cigarettás dobozokra félelemkeltő képeket a dohányzás következményeiről, nem csökkent a dohányzók száma.

Zacher szerint egyszerűbb lenne például írók, költők művein keresztül megismertetni a szerek hatásait. Az előadás végére maradt a drogos pók kísérlet. Szemléletes képeket láthattunk arról, milyen hálót szőnek a nyolclábúak különböző drogok hatása alatt. A sűrűn szőtt, szabályos pókháló helyett az egyikben kevesebb szál volt, a másikban torz volt a minta, azt üzente, hogy a drogok megváltoztatják a használóját.

A valóság görbe tükre

Itthon szerencsére még nem divat, a tengerentúlon már igen, hogy Snapchat-fotókkal kopogtatnak a plasztikai sebészek ajtaján fiatal lányok. Az okostelefonok szépségfilterei eltorzították a nők énképét, olyannyira, hogy sokan úgy szeretnének kinézni, mint ezeken a képeken. A plasztikai sebészeknek is feladja a leckét a testképzavar új fajtája: etikus átszabni valaki arcát indokolatlanul? Ez esetben nem csupán egy kis korrekcióról van szó.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában