áldott állapot

2019.05.14. 14:00

A várandósság minden perce élmény

Billenékeny lelkiállapot és fészekrakás jellemzi a várandósság végét.

Pregnant woman holding baby bump Credit: Getty

Növekvő has, csökkenő teljesítőképesség, érzelmi hullámvasút. A várandósság kilenc hónapjának a látható külső jelei, ám az önértékelésén túl sok minden más is megváltozik egy nőben a 40 hét alatt: átrendeződik a kapcsolatrendszere, változik viszonya a férjével, akivel közösen az új szerepükre, a szülőszerepre készülnek. Ezt az időszakot a pszichológia normál életszakaszváltásnak nevezi, amit lelki folyamatok sokasága kísér.

„Az anyává válás nem a szülés pillanatában történik.”

– Gyakran előfordul, hogy miközben látszólag minden körülmény adott a gyermekvállalásra, a háttérben meghúzódó szorongások gátat szabhatnak a fogantatásnak, ennek feloldásával kezdődik el tulajdonképpen a várandósság – mondta Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus.

– Miközben örülnek a párok az áldott állapotnak, és boldog a leendő anyuka, ne várjuk el tőle, hogy folyton kicsattanjon a boldogságtól! Szerencsés, aki így van ezzel, viszont ne tegyünk óriási terhet azokra, akik másként élik meg ezeket a hónapokat, és támogatásra van szükségük – tette hozzá.

Nincs két egyforma kismama

– Az első trimeszterben a kismama lelki működése átrendeződik, érzelmi-hangulati hullámzásaiban ez tetten is érhető, megnő a befelé fordulás igénye, egyfolytában a várandósság gondolata foglalkoztatja.

A középső szakaszban, amikor már látványosan növekedik a magzat, a baba mozgása közelebbivé teszi az anya-magzat közti kapcsolatot, egyre inkább megjelenik fantáziában a gyermeke, hogy milyen lehet majd, kire fog hasonlítani.

A legtöbb nőnek nem okoz problémát a testképváltozás, ha ezt megfelelő ütemben kíséri a lelki felkészülés. Amikor a babavárás pozitív érzés, akkor természetes az egyre növekvő pocak, ami tudatosítja: közeleg a szülés, a születés ideje. Majd elkezdődik a kicsi fogadására a biztonságos tér kialakítása, a szükséges ruhák, eszközök beszerzése, a fészekrakás – haladt végig a folyamaton a szakpszichológus.

Beszélni kell az érzésekről!

– A test elvégzi a feladatát: az anya kihordja a babát. A lélek dolga az anyaszerepre felkészítés, és érlelődik, formálódik a kép arról, milyen lehet majd a megszületendő gyermek. Ezek gyönyörű vágyképek, fantáziák, amelyek mellett ott vannak a félelmek is. Ezek együttesen alakítják az anyai identitást a várandósság ideje alatt, így az anyává válás nem a szülés pillanatában történik meg, hanem sokkal korábban. A csecsemő első ölelésével már a jó anyává válás foglalkoztatja a nőket.

A várandósság idején is fontos megélnie a nőnek, hogy nincs egyedül ebben a helyzetben, az érzelmi hullámzásait, örömeit, kétségeit meg tudja osztani a társával, és érdemes a férfiakra is figyelni, mert a testi kapocs hiányában – ami az anya és a magzat között megvan – számukra nehezebb azonosulni az apasággal, de ha mindketten beszélgetnek az érzéseikről, az apának is könnyebb lesz az „átmenet”.

A férfi és nő közötti intimitás is átalakul ebben az időszakban, másképpen vágyhatnak egymás közelségére, ami természetes. Csökkenthető az ebből fakadó feszültség, ha ki merik mondani szükségleteiket, igényeiket. A várandósság időt ad felkészülni az új taggal bővülő a családra, a gyermekre, egy új közös életre nyílik ajtó – summázta gondolatait Lévai Ágnes Melinda.

KO

Borítókép: people.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában