pálinka

2019.05.10. 16:42

Királyok is lehetünk a főzdében

Interaktív pálinkamúzeum várja az érdeklődőket Zsindelyestanyán.

Új színfolttal gazdagodott a napokban megyénk múzeumi hálózata. A „keresztelőn” a Zsindelyes Betekintő nevet kapta az új gyűjtemény, amelynek egyaránt van ipartörténeti, családtörténeti, pálinkagyártási, gyümölcstermesztési vonatkozása, s az interaktív megoldásoknak köszönhetően valamennyi korosztálynak tud érdekességeket nyújtani.

Korszerű technikai megoldások

– Két hete készült el a helytörténeti múzeum, ami a Zsindelyes Cottage idegenforgalmi komplexumnak a hetedik egysége. Egy interaktív pálinkamúzeumról van szó, hiszen bemutatja a magyar és a külföldi vendégeknek a közút másik oldalán található Zsindelyes Pálinkafőzde múltját, a pálinkafőzés kultúráját és hagyományait, a magyar gasztronómiához szorosan hozzátartozó pálinkafogyasztás értékeit – tájékoztatta lapunkat az új múzeumról ­Kazai-Papp Regina, a Zsindelyes Cottage vezetője.

„A múzeum természetesen emléket állít a gyümölcsöt nemesítő szakembereknek is.”

– Mindezek miatt nevezhetjük a helytörténeti kiállítást gasztronómiai attrakciónak is. Igyekeztünk interaktívvá tenni, hogy 2019-ben a modern technikai megoldásoknak köszönhetően mindenki számára érdekes és befogadható legyen. Az interaktív múzeum kiszakítja az embert a hétköznapokból, különleges történelmi kirándulásra invitálja a betérőket. Nem csak történetek, tárgyak és fényképek fogadják a látogatókat, igyekeztünk minél érdekesebbé is tenni. Többek között pálinkakvíz várja a vendégeket, akik kipróbálhatják azt is, vajon az illatuk alapján felismerik-e az egyes pálinkákat.

Átköltözött a berendezés

– Az első teremben látható egy pálinkafőző berendezés. Mégpedig az, amelyik 1984-ban épült meg a gyárban, s azóta harmincnégy éven keresztül folyamatosan üzemelt a hagyományos kétlépcsős kisüsti pálinka főzőgépeként. Ez a berendezés tavaly márciusban lett „nyugdíjas”, s a hat főzőmesterünk két hét alatt költöztette át a főzdéből ide, a múzeum épületébe. Érdekes volt, de akár nevezhetném sorsszerűnek is, hogy centire pontosan befért a múzeumi helyére, nem kellett rajta semmilyen átalakítást végezni, se csöveket hosszabbítani, se rövidíteni.

Ebből is látszik, hogy tényleg itt van a helye. A régmúlt és a modern kor már itt találkozik, ugyanis a főzőgépnél is be van építve néhány gomb, s különböző kérdésekre válaszol a főzőmester, aki egy kis grafikus figura alakjában szintén ott van a teremben. Ebben a játékos formában közvetlenebb a hangulat, s a múzeum sokkal jobban befogadható a fiatalok számára – jönnek ugyanis a Debreceni Egyetemről is hallgatók megnézni a gyűjteményt. Az idősek számára is jó, hogy nem kell sokat olvasni, inkább hallgatni és nézni kell a videófelvételeket a monitorokon.

Egy ilyen kisfilm az újfehértói fürtös meggy történetét is felidézi a látogatóknak. Mint ismert, a főzde zászlóshajója a földrajzilag védett újfehértói meggyből készített eredetvédett újfehértói meggypálinka. Ezt a gyümölcsöt 1964-ben nemesítette ki a gyümölcskutató állomáson dr. Pethő Ferenc és dr. Szabó Tibor. A múzeum természetesen emléket állít a gyümölcsöt nemesítő szakembereknek is.

A minőségi pálinka ismérvei

– Az elmúlt két hétben már kiderült, hogy a legnagyobb kedvenc a látogatók számára a játék az illatokkal – folytatta az idegenforgalmi intézmény vezetője.

– Ebben a szobában bemutatjuk, milyen a jó minőségű pálinka illata. Ezt összekötöttük egy játékkal is: a vendégnek ki kell találnia, melyik pálinkát illatolta meg. Ma már kezdi visszanyerni a hungarikumnak számító pálinka a szeszes italok között a megérdemelt rangját, nem árt, ha már az illatából tudjuk, hogy milyen minőségű nedű is került a poharunkba. Ezért szeretnénk megmutatni, hogy a minőségi pálinkának milyen ismérvei vannak.

– Egyelőre szervezetten tudjuk fogadni a látogatókat, de szeretnénk minél hamarabb megvalósítani azt, hogy a nap bármely szakában megtekinthető legyen a kiállítás egyénileg is. Ez a pálinkatúra csak akkor az igazi, ha a vendég meg is kóstolta a pálinkát. Négy pálinkát szoktunk javasolni, s ezek mellé ételeket is ajánlunk, így a múzeumot felkereső csoportok komplex élményekhez jutnak.

Egy szép trón is fogadja a vendégeket

Egy kis ízelítő a Zsindelyes Betekintő látványosságaiból: A gyűjteményben helyet kapott a Magyar Pálinka Lovagrend is, amely sokat tesz a minőségi pálinka népszerűsítéséért. A lovagrend hivatalos ruhája mellett láthatóak azok a pálinkák is, amelyeket évente zászlóspálinkáinak választott a lovagrend. A főzde tulajdonosa, Papp József is alapító tagja a lovagrendnek, valamint jogosult a talár viselésére a két hölgytulajdonos is, Papp Józsefné és Kecskés Gyuláné, ugyanis, mint pálinkapártoló hölgyeket, őket is lovaggá ütötték.

A kiállítás zárásaként a Pálinkakirály trónja fogadja a látogatót. Modern korunknak megfelelően ez egy szelfipont: olyan valósághű képek készíthetőek, mintha valóban a pálinkafőző készülék mellett üldögélnénk, s várnánk a pálinka kifőzését – mint ahogy egykoron tették a főzőmesterek és a bérfőzetők.

MML

Borítókép: A feladat: illat alapján kell felismerni, milyen pálinkát tartalmaz a palack Fotó: M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában