mulatság

2019.05.11. 10:28

Rotyog az étel, járják a táncot

Tizenötödik alkalommal rendeznek Tiszavasváriban öhönforgató versenyt.

A csapatok főztjeit a zsűri értékeli | Fotó: Találkozások Háza

 

Slambuc, öreglebbencs, galabugyri – az elnevezés ugyan tájegységenként változik, azonban mind ugyanazt az ételt takarja: ez az öhönt, amit tizenötödik alkalommal készítenek el a vállalkozó csapatok Tiszavasváriban május 18-án, szombaton. A helyszín a városi strand, itt rendezik meg a hagyományos, néptánctalálkozóval egybekötött öhönforgató versenyt.

Vastag Csaba visszatér

A sorsolás és a koccintás után, kilenc órától ragadhatnak fakanalat és gyújthatnak a bográcsok alá a versenyzők. Mire a szalonna megpirul, színpadra áll az első néptáncegyüttes, a helyi Kis Kör-Karéj is, akiket a Göbölyös, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola csoportja, valamint a tiszadobi, hajdúnánási és újtikosi együttesek követnek.

Délután fél egykor aztán végiglátogatja a bográcsokat a főzőverseny zsűrije, minden csapat öhönjét megkóstolja, majd visszavonul, hogy eldöntse, kié bizonyult a legfinomabbnak. Addig is a buborékfújóké a főszerep.

A csapatok főztjeit a zsűri értékeli | Fotó: Találkozások Háza

Az eredményhirdetés után a színpadi produkciók szórakoztatják a látogatókat, 14 órakor a lovak közé csap a Két zsivány, akiknek a helyét ­Felly és tanítványai, az Y2K és a Street Dance táncosai veszik át délután háromtól.

A buborékfújók visszatérnek, de csak addig, amíg meg nem érkezik a rendezvény sztárvendége, Vastag Csaba, aki nem először lép fel az öhönforgató versenyen. A Fonogram-díjas énekes koncertje után a gyermekeket várják a színpad elé, ahol Naninski, a nyíregyházi utcaművész kápráztatja el, nevetteti meg őket. A Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok bemutatója 18 órakor kezdődik.

Lovagi bemutató

Az egyesület a középkori, klasszikus lovagi hagyományok követője és ápolója; összefogja a korabeli Magyarország történelme, hadi és udvari kultúrája iránt érdeklődőket. Előadásaikon mindenki átélheti, milyen is lehetett az élet egy lovag vagy egy udvarhölgy bőrében a 14. században.

Műsoruk része a gyalogos párviadal, a hajítófegyver- és íjász-, valamint a viseletbemutató, de ízelítőt adnak a középkori táncokból is.

A napot a Groovehouse együttes koncertje zárja.

Természetesen kísérőprogramokban sem lesz hiány, a gyerekeket lufihajtogatással, arcfestéssel, sétavonatozással, vidámparkkal várják, míg az idősebbek kipróbálhatják az íjászkodást.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában