Lencse

2019.05.23. 11:39

Új fajták: Pinklevi és Rézi

A lencse magja 22–28 százalék fehérjét tartalmaz, emellett fontos vasforrás is.

Illusztráció

Forrás: origo.hu

Európában elsőként télálló, őszi lencsefajtákat nemesített és regisztrált a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete. Két új fajta, a „Pinklevi” és a „Rézi” állami elismerést kapott – tájékoztatta lapunkat Zsombik László intézetigazgató.

Értékes élelmiszer

A lencséről általánosságban elmondható, hogy a termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb élelmiszer, hiszen a magja 22–28 százalék fehérjét tartalmaz, ami magas bioló­giai értéket és kiváló étrendi hatást biztosít. – Emellett fontos vasforrás is, jelentős a mag szénhidrát-, ásványianyag-, rost-, vitamin- és antioxidáns-tartalma is. Mivel alacsony a glikémiás indexe, a cukorbetegek, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők is fogyaszthatják – sorolja a kedvező élettani hatásokat Zsombik László, a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet intézetigazgatója.

Egyre több kutatás

A szakember felhívta a figyelmünket: bár a lencse hagyományos vetési ideje a tavasz, az utóbbi években egyre több kutatás és nemesítési program indult a télálló fajták előállítására. – Tavasszal rendszerint elegendő víz és tápanyag áll rendelkezésre a vegetációs fázis befejezéséhez, így az ősszel vetett lencse magasabbra is képes nőni, és több hajtást fejleszt. Mivel az új fajták betakarítása hamarabb történik, mint a tavasszal vetett lencse esetében, elkerülik az aszályos, nyári időszakot.

Termőképességük rendszerint 0,5–1 tonna/hektárral nagyobb a tavasszal vetett lencsénél, illetve jobb a termésbiztonságuk. További előny, hogy az ősszel vetett lencse a talajt hosszabb ideig borítja, így a gyökerén élő Rhizobium-fajoknak több idő áll rendelkezésükre a levegő nitrogéntartalmának megkötésére. Az őszi lencse vegetatív fejlődése ugyanis tavaszra tehető, amikor a víz­ellátottsága még megfelelő. Az új fajták termesztése teljes mértékben gépesíthető – tette hozzá Zsombik László.

A nyíregyházi kutatóintézetben nemesített Pinklevi és Rézi szeptember végén, október elején ültethető, és a növény már a vetés évében megerősödik.

Alternatív növények

Zsombik Lászlótól megtudtuk azt is: az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság intézetei­ben a folyamatos nemesítés eredményeként több mint 20 növényfaj csaknem 60 fajtája található meg a kalászosoktól a szálas és magfehérjenövényeken át az alternatív növényekig.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában