mega, giga

2019.06.21. 20:04

A mindennapi kütyük ismerete

Mindennapi technológiai eszközök és ami mögöttük van.

Fotó: pixabay

Szinte már természetesnek vesszük, hogy a technológiai eszközök körülvesznek minket, de sok esetben bele sem gondolunk, hogyan működnek. Mennyi adat fér rá egy pendrive-ra? Hány évig bírja egy memóriakártya? Milyen adathordozókat érdemes magunkkal vinnünk például egy utazásra?

Mindennapi memória

Reggel a telefonunkra letöltött csengőhangra ébredünk, induláskor felvesszük az okos­óránkat, a munkahelyünk beléptetőkapujánál lecsipogtatjuk a kártyánkat, majd a nap nagy részében a laptopunkon dolgozunk.

Munka után elmegyünk edzeni, hogy levezessük a nap során felgyülemlett stresszt, miközben csuklónkon az aktivitásmérő folyamatosan monitorozza teljesítményünket és egészségügyi állapotunkat.

Minden percben velünk | Fotó: pixabay

Végül este hazaérkezünk, pihenésképp bekapcsoljuk a tévét és közben elindítjuk a robotporszívót, hogy a házimunka is haladjon. Hétvégén pedig a feltöltődésé a főszerep, amikor a családi vagy baráti programok során lencsevégre kapjuk a vidám pillanatokat fényképezőgépünkkel vagy okostelefonunkkal.

Ezek mind olyan eszközök, amelyek gördülékennyé teszik életünket, legtöbbször azonban bele sem gondolunk, milyen technológiai megoldások teszik lehetővé, hogy olajozottan működjenek mindennapjaink, és kellően kihasználhassuk a kütyük előnyeit.

Nagyon sok olyan készülék vesz körül bennünket az okoskütyüktől a számítógépeken és kamerákon át egészen a repülőkön használt fedélzeti monitorokig, melyekről nem is feltétlenül gondolnánk például, hogy memória van bennük.

Extra kapacitás

Az elektronikai eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy emlékeinket akár évtizedek után is élesen előhívjuk, de a technológia egyúttal meg is nehezítheti helyzetünket, ha nem vagyunk elég felkészültek.

Rendkívül bosszantó tud lenni például, amikor a várva-várt külföldi utazáson megörökítenénk szerelmünket vagy barátainkat, de betelik a fényképező tárhelye és nincs nálunk plusz SD-kártya, ezért kénytelenek vagyunk a korábban készített fotók között szortírozni.

De ugyanolyan idegtépő az is, ha a laptopunk csigalassúsággal bootol be, mert nincs benne SSD.

Menjünk biztosra!

Ha nincs elég tárhely az eszközünkön, praktikus megoldásnak tűnhet a felhőbe való mentés, de a rendszer működése problémákat is felvet. Bár maga a felhőben való adattárolás ingyenes, nagyméretű fájlok feltöltése az eszközünkről a felhőbe nagy adatforgalommal és ezáltal extra költségekkel jár.

Nem beszélve az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályokról, melyek gyakran felmerülnek, ha felhőalapú tárolásról van szó.

Annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket a helyzeteket, érdemes flash memóriára menteni az adatainkat, például SD- vagy microSD-kártyára vagy nagyobb méretű pendrive-ra.

Fotó: pixabay

Ezek a tárolóeszközök különösen jól jönnek az utazások során, amikor rengeteg fotót és videót készítünk telefonunkkal, fényképezőgépünkkel. Használatukkal egyrészt tárkapacitást szabadíthatunk fel az eszközünkről, másrészt biztonsági mentést is készíthetünk fájljainkról.

Sőt, ha olyan helyen vagyunk, ahol nincs internet-hozzáférés vagy épp nincs nálunk a laptopunk, vezeték nélküli médiaeszközökkel mindezek nélkül is könnyedén lementhetjük fájljainkat mobilunkról vagy tabletünkről.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában