Így űzd el a vérszívókat!

2019.06.28. 18:20

Egyszerű házi praktikák szúnyogok ellen

Lapos a pénztárcánk? Irtózunk a vegyszerektől? Mégis távol tarthatjuk a vérszívókat!

Ki nem forgolódott már fél éjszakán át, mert meghallotta azt az undok, semmivel össze nem téveszthető döngicsélést, ami egy vagy több vérszívótól származik? De akit ez hidegen hagy (legtöbbször a szenvedő alvótársa ilyen), annak is elege van már abból, hogy (nem csak) alkonyatkor nem tehet meg öt lépést sem úgy a szabad levegőn, hogy utána ne viszketne ezer helyen és ne növesztene apró vagy nagyobb göböcskéket a testén. Az éhes szúnyogok táplálkozásának nyomait.

Felvásároljuk a riasztókat

A ma embere megrohamozza ilyenkor a nagyobb áruházakat, és elkezdi felvásárolni a szúnyogriasztókat. Van a klasszikus szúnyogháló, a konnektorba dugható riasztó, van sprayformátumú, vannak krémek, csak győzze a pénztárca. Ha nem győzi, vagy ha idegenkedik a vegyszerektől, akkor körülnéz a neten, esetleg megkérdezi a nagymamát, az idős rokont, hogy van-e valamilyen házi praktikája a szúnyoginvázió visszaverésére.

Mi az előbbi módszert választottuk, megpróbáltuk összegyűjteni a legszimpatikusabb ötleteket. Hogy segítenek-e? Nem tudjuk, de igyekeztünk azokat kiválogatni, amelyek a legtöbb helyen szerepelnek a neten – hátha nem véletlenül.

Túlnyomórészt illóolajokat ajánlanak. Állítólag az apró vérszívók gyűlölik például a levendula, a citromfű, a narancs, a rozmaring, a borsmenta illatát, ezért érdemes ilyen növényt ültetni (vásárolni), és kirakni a cserepet az ablakba. De segíthet az is, ha a növényből nyert illóolajat csepegtetjük az aromalámpákba, attól viszont óva intenek, hogy a bőrön töményen alkalmazzuk ezeket a szereket.

Jó tudni azt is, hogy a szúnyog gyűlöli a vanília illatát. Nincs más dolgunk, mint az ablak párkányára tenni egy rudat belőle, vagy egy kis tálkába vaníliás cukrot. A szegfűszeg intenzív illata is távol tartja a hívatlan vendégeket. Több cikkben is ajánlják, hogy pici textilzsákot töltsünk meg porrá tört szegfűszeggel, és ezeket helyezzük el a lakás több pontján. Akik kedvelik a különféle illatú füstölőket, azoknak jó hír lehet, hogy a szúnyogok nem szeretik, így ezzel is távol tarthatjuk őket. Segíthet a fokhagyma is, már ha azt eszünk. Ettől bőrünk olyan szagot áraszt, amit nem viselnek el a szúnyogok.

Vakarás helyett

S mit tehetünk, ha tele vagyunk csípésekkel? Az interneten erre is találunk több praktikát. Sok helyen a szódabikarbónát ajánlják a viszketés enyhítésére. Három teáskanál szódabikarbónát alaposan összekevernek vízzel – legyen csomómentes –, a kapott pasztát kell ujjunkkal a csípésekre felvinni, nem kell beledörzsölni, de jusson alaposan a csípés egész felületére. Hagyjuk hatni 15 percig, állítólag kiszívja a méreganyagot, amit a szúnyog befecskendezett.

Más helyen azt ajánlják, hogy dörzsöljük be az érintett bőrfelületet petrezselyemmel vagy vöröshagymával. Sokan kevés ecettel, alkohollal, levendulaolajjal kenik a csípéseket, de akad, aki egy darab celluxot ragaszt a bőrre.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában