Helyi életstílus

2019.06.01. 13:39

Gyorsan rohad a nedves szamóca

A szamócabokrokat naponta alaposan meg kell nézni, és az érett gyümölcsöket rövid kocsánnyal kell leszedni. Az öntözővíztől vagy az esőtől nedves gyümölcs, különösen, ha kocsány nélkül választják le a bokorról, nagyon gyorsan rothad. A szamóca nem utóérő, tehát csak a tökéletesen beérett gyümölcsöt érdemes leszedni.

COUNTRYMAN. A ripe strawberry ready for the picking at Freshpict Strawberry Farm in Albany. PICTURE: DANELLA BEVIS

Forrás: PerthNow

Fotó: Danella Bevis

Kutatók szerint az eper az egyik legegészségesebb gyümölcs: már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot. Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, harmadannyi kalóriát, mint egy banán, és több rost van benne, mint a körtében.

Szívbarát gyümölcs

Az eper fogyasztása segíthet megelőzni bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Egy diétás étrendbe illesztve a gyümölcs segíthet megelőzni a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását, csökkenti a vérnyomást. A gyulladásokat is mérséklő antociántartalmának köszönhetően a szívinfarktus kockázatát is csökkenti.

Az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel kialakuló, szellemi leépüléssel járó betegségek kockázatát is.

A gyümölcsben lévő flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és a kutatók szerint segítenek ellensúlyozni a stressz okozta negatív folyamatokat az agyban, illetve a korral járó memóriavesztés mértékét is csökkenteni tudják.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában