"A magyaros konyha híve vagyok"

2019.06.23. 16:52

Jancsi papa és az ő kiskuktái

Iglai János a legegyszerűbb ételt is megbolondítja valamivel.

Iglai János és egy zöldséges-halas fatál

Nap mint nap szembejön velem a közösségi oldalon a Jancsi papa kiskuktái bejegyzés ínycsiklandó fotókkal, receptekkel, elkészítési módokkal. Mint kiderült, a nyíregyházi Iglai János a nagypapa, a két lányunokája pedig a két kukta, akik nemcsak a karácsonyra kapott játékkonyhában sütnek és főznek, de az igaziban is sokszor sürögnek, forognak. Ellesik a praktikákat, ahogy ezt annak idején a nagypapájuk is tette.

Iglai János és egy zöldséges-halas fatál

Receptek és képek

– Gyerekként sokat sündörögtem az apukám mellett, amikor a kertben bográcsoztunk, még arra is emlékszem, hogy rizses csirkét készítettünk – én is sokszor csinálok, és mindig nagy sikere van – mesélte lapunknak Iglai János, aki úttörőként főzött először önállóan.

– Megkérdeztem a szüleimet, hogy mit kell venni és hogy pontosan mit kell csinálni, de azt már nem tudom, hogy sikerült a paprikás krumpli, mindenesetre valahol ott kezdődött a nagy szerelem. Egyetemistaként is főzőcskéztem, de amikor megnősültem, hosszú időre kikerült a kezemből a fakanál. Húsz évvel ezelőtt viszont elkezdtem beleszólni abba, ahogy a feleségem főzött, mire azt mondta: rendben, akkor csináld te. Azóta ez az én feladatom, és miután sokszor hallom, ahogy a háziasszonyok felteszik a kérdést: vajon mit is kellene főzni, elkezdtem a Facebookra feltenni a képeket és recepteket. Körülbelül 300 étel van most fenn, és mivel kezdő szakácsok is lehetnek az olvasók között, lépésenként írom le az elkészítési módot, és a tálalásra is nagyon ügyelek, hiszen az étel akkor van kész, ha szépen tálalva a tányérba kerül.

A tálalásra is nagy hangsúlyt fektet

Lapcsánka este kilenckor

– A magyaros konyha híve vagyok, de szeretek újítani, változtatni, még a legegyszerűbb ételeket is „felturbózom”. A gránátos kocka készítése nálam kolozsvári szalonnával, hagymával, paradicsommal és paprikával kezdődik, a család nagy kedvence pedig a palócleves, a tárkonyos-tejszínes raguleves, de a tepsis ételeket is nagyon szeretjük.

– Az egyik jól bevált receptet Benke Laci bácsinak köszönhetem – vele több főzőversenyen is találkoztam –, aki azt mondta, nem akarja a fiatalságát a tűzhely mellett tölteni, ezért sok olyan ételt találtam ki, ahol együtt van a köret és a hús, és ehhez a tepsis fogások tökéletesek. Szóval: krumpli kerül az aljára, rá hagyma, fokhagyma, utána következik valamilyen befűszerezett tarja vagy csirkemell, paprika, paradicsom és kolozsvári szalonna, a tetejére pedig mexikói zöldségkeverék. Alufólia alatt megsül, és nagyon finom. Amikor nálunk vannak az unokák, gyakran lapcsánkát kell nekik sütni – nem ritka, hogy este kilenckor jut eszükbe –, és azt például szalonnás-paprikás-paradicsomos-kukoricás raguval készítem: ezt vagy rátesszük vagy mellétálaljuk, mind a kétféleképpen finom.

A tepsis ételeket nagyon szeretik

Halak, vadak

– A főzés mellett a másik nagy szenvedélyem a horgászás, így halászlé és sült hal is sokszor kerül az asztalra, de vadételeket is szívesen készítek. Nyáron a bogrács és a tárcsa kap főszerepet, mostanában pedig próbálok figyelni az egészségünkre, ezért egyre több zöldséges ételt is kitalálok – mesélte Iglai János, akik néha-néha kikacsint a nemzetközi konyha felé, ahonnan mindig visszatér. A tésztákat szereti – az egyik nagy kedvenc a paradicsomos-tejszínes penne –, de sem a kínai, sem az indiai, sem a thai ízvilág nem áll hozzá közel. Ahogy egyébként a süteménykészítés sem.

– A sütikért a feleségem felel, és én szívesen segítek neki, de az, hogy dekára ki kell mindent méricskélni, nem az én világom. Amikor főzök, a hozzávalókat szemre vagy inkább érzésre teszem az ételbe. Amikor a Sóstói Múzeumfaluban még megrendezték a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztronómiai eseményt, kétszer is közönségdíjas lettem, de büszke vagyok arra is, amikor egy barátommal 300 adagos babgulyást készítettünk, az utolsó cseppig elfogyott.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában