2019.06.23. 16:52
Jancsi papa és az ő kiskuktái
Iglai János a legegyszerűbb ételt is megbolondítja valamivel.
Iglai János és egy zöldséges-halas fatál
Nap mint nap szembejön velem a közösségi oldalon a Jancsi papa kiskuktái bejegyzés ínycsiklandó fotókkal, receptekkel, elkészítési módokkal. Mint kiderült, a nyíregyházi Iglai János a nagypapa, a két lányunokája pedig a két kukta, akik nemcsak a karácsonyra kapott játékkonyhában sütnek és főznek, de az igaziban is sokszor sürögnek, forognak. Ellesik a praktikákat, ahogy ezt annak idején a nagypapájuk is tette.
Receptek és képek
– Gyerekként sokat sündörögtem az apukám mellett, amikor a kertben bográcsoztunk, még arra is emlékszem, hogy rizses csirkét készítettünk – én is sokszor csinálok, és mindig nagy sikere van – mesélte lapunknak Iglai János, aki úttörőként főzött először önállóan.
– Megkérdeztem a szüleimet, hogy mit kell venni és hogy pontosan mit kell csinálni, de azt már nem tudom, hogy sikerült a paprikás krumpli, mindenesetre valahol ott kezdődött a nagy szerelem. Egyetemistaként is főzőcskéztem, de amikor megnősültem, hosszú időre kikerült a kezemből a fakanál. Húsz évvel ezelőtt viszont elkezdtem beleszólni abba, ahogy a feleségem főzött, mire azt mondta: rendben, akkor csináld te. Azóta ez az én feladatom, és miután sokszor hallom, ahogy a háziasszonyok felteszik a kérdést: vajon mit is kellene főzni, elkezdtem a Facebookra feltenni a képeket és recepteket. Körülbelül 300 étel van most fenn, és mivel kezdő szakácsok is lehetnek az olvasók között, lépésenként írom le az elkészítési módot, és a tálalásra is nagyon ügyelek, hiszen az étel akkor van kész, ha szépen tálalva a tányérba kerül.
Lapcsánka este kilenckor
– A magyaros konyha híve vagyok, de szeretek újítani, változtatni, még a legegyszerűbb ételeket is „felturbózom”. A gránátos kocka készítése nálam kolozsvári szalonnával, hagymával, paradicsommal és paprikával kezdődik, a család nagy kedvence pedig a palócleves, a tárkonyos-tejszínes raguleves, de a tepsis ételeket is nagyon szeretjük.
– Az egyik jól bevált receptet Benke Laci bácsinak köszönhetem – vele több főzőversenyen is találkoztam –, aki azt mondta, nem akarja a fiatalságát a tűzhely mellett tölteni, ezért sok olyan ételt találtam ki, ahol együtt van a köret és a hús, és ehhez a tepsis fogások tökéletesek. Szóval: krumpli kerül az aljára, rá hagyma, fokhagyma, utána következik valamilyen befűszerezett tarja vagy csirkemell, paprika, paradicsom és kolozsvári szalonna, a tetejére pedig mexikói zöldségkeverék. Alufólia alatt megsül, és nagyon finom. Amikor nálunk vannak az unokák, gyakran lapcsánkát kell nekik sütni – nem ritka, hogy este kilenckor jut eszükbe –, és azt például szalonnás-paprikás-paradicsomos-kukoricás raguval készítem: ezt vagy rátesszük vagy mellétálaljuk, mind a kétféleképpen finom.
Halak, vadak
– A főzés mellett a másik nagy szenvedélyem a horgászás, így halászlé és sült hal is sokszor kerül az asztalra, de vadételeket is szívesen készítek. Nyáron a bogrács és a tárcsa kap főszerepet, mostanában pedig próbálok figyelni az egészségünkre, ezért egyre több zöldséges ételt is kitalálok – mesélte Iglai János, akik néha-néha kikacsint a nemzetközi konyha felé, ahonnan mindig visszatér. A tésztákat szereti – az egyik nagy kedvenc a paradicsomos-tejszínes penne –, de sem a kínai, sem az indiai, sem a thai ízvilág nem áll hozzá közel. Ahogy egyébként a süteménykészítés sem.
– A sütikért a feleségem felel, és én szívesen segítek neki, de az, hogy dekára ki kell mindent méricskélni, nem az én világom. Amikor főzök, a hozzávalókat szemre vagy inkább érzésre teszem az ételbe. Amikor a Sóstói Múzeumfaluban még megrendezték a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztronómiai eseményt, kétszer is közönségdíjas lettem, de büszke vagyok arra is, amikor egy barátommal 300 adagos babgulyást készítettünk, az utolsó cseppig elfogyott.
SZA