Vírus, allergia

2019.06.18. 12:09

Könnyen begyulladhat a kötőhártya

Pollenek, de vírus vagy bakteriális fertőzés is okozhat kötőhártya-gyulladást.

A megfelelő hatóanyagú szemcsepp gyors segítséget jelent a gyulladás kezeléséhez

A kötőhártya-­gyulladást keveseknek kell bemutatni, hiszen az emberek jelentős része ismeri a viszketéssel, véreres, váladékozó szemekkel, duzzadt szemhéjakkal járó fertőzést.

Allergiás gyulladás

Kötőhártyának a szemgolyót és a szemhéj belső oldalát borító vékony hártyát nevezi a szakirodalom. Ez a felület az, ami elsőként érintkezik a külvilággal és a szembe jutó kisebb-nagyobb szennyeződésekkel. A kötőhártya-gyulladást alapvetően két nagyobb csoportra tudjuk osztani, az egyik az allergének által okozott irritáció, a másik típust a baktérium- vagy víruseredetű gyulladás okozza.

Allergiás eredetű gyulladás esetén megfigyelhető a szezonális ismétlődés, ugyanis a tünetek intenzitása az adott allergén növény pollenszórása idején felerősödik. A szemek viszketnek, vörösek, könnyeznek is, azonban gennyes váladékozás nem jellemzi. A tüneteket a szénanáthához hasonlóan az allergén hatására a szervezetben gyulladást keltő anyagok – többek között a hisztamin – felszabadulása okozza. Az értágító hatás pedig az orrnyálkahártyán orrdugulást, orrfolyást idéz elő.

Szemészhez kell fordulni

Bakteriális vagy vírusos fertőzést bármikor, bárhol elkaphatunk, elég, ha piszkos kézzel nyúlunk a szemünkbe vagy dörzsöljük meg. Az allergia okozta gyulladással ellentétben ez a típus könnyen terjed közösségben, igen fertőző, ezért minél előbbi kezelése javasolt. Ebben az esetben jellemző a sárgás, gennyes szemváladék, s míg az allergia mindkét szemnél tüneteket okoz, ez a fertőzés rendszerint csak az egyik szemet érinti.

Vírusos, bakteriális fertőzés esetén szemészhez kell fordulni, míg allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás kezelésében allergológus segít. A tüneteket általában megfelelő hatóanyagú szemcseppekkel vagy krémekkel kezelik.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában