nyers

2019.06.16. 11:30

Szezonális finomságok

A nyersétkezés fel­üdülés a test számára sejtszinten is.

Beköszöntött a nyár, a friss idényzöldségek és -gyümölcsök egyik legtermékenyebb időszaka, mely kedvez a nyersétkezésnek is.

– Nagyon sok zöldségnek és gyümölcsnek van most szezonja, melyekből finomabbnál finomabb nyers ételeket készíthetünk. Elérhető a spenót, a saláták, az újhagyma, a kapor, a tök, az uborka, a spárga, a cékla és a piros retek, valamint sokak kedvence, az eper, illetve a kajszibarack, a cseresznye és a meggy is – mondta el a lapcsoportunk érdeklődésére Varga István nyersséf, akivel korábbi számainkban is találkozhattak már.

Frissen préselt levek

– A nyers ételek előnye az, hogy mindig friss alapanyagokat használunk: zöldségeket, gyümölcsöket és magokat. A lényeg, hogy nincs tartós hőhatás 46 Celsius-fok fölött, ezért enzimben és vitaminban gazdag marad az étel. Így jobb lehet az emésztés, jobban felszívódhatnak a tápanyagok, illetve mivel ez rostdús táplálkozás, kevesebbet is kell enni.

Varga István a turmixokat ajánlja mindenkinek; elkészítésük pofonegyszerű

Ez a táplálkozási forma tavasszal, nyáron és ősszel az ideális az idényjellegű zöldségek és gyümölcsök miatt. A nyerskonyha törekszik arra, hogy elsősorban helyi termelésű és minél tisztább gazdálkodásból származó ételeket együnk, melyek nincsenek feldolgozva, nem tartalmaznak tartósítószert, színezékeket és ízfokozókat – fejtette ki.

Az ételek mellett természetesen az is nagyon fontos, hogy milyen italokat fogyasztunk.

– Nagyon sok zöldség- és gyümölcslé vásárolható vagy készíthető, az a célszerű, hogy ezeket vegyesen igyuk, mivel a szervezetnek nincs szüksége szélsőségekre. Ajánlom mindenkinek a turmixokat: ezek elkészítése pofonegyszerű. Fogunk egy marék zöld levelet (spenótot, salátát vagy akár céklalevelet), ehhez almát vagy más idénygyümölcsöt adunk, amit banánnal tudunk krémesebbé tenni. De jó választás lehet a frissen préselt almából, céklából és répából nyert lé egyvelege is – mondta Varga István.

VK


Receptek

A nyersséfet arra is megkértük, hogy osszon meg velünk néhány receptet, melyeket könnyedén elkészíthetünk.

Kapros tökfőzelék

Fogunk egy darab tököt, meghámozzuk, és megtisztítjuk a magoktól. A magos részt összeturmixoljuk citrommal, kevés sóval, borssal és egy marék kesudióval. A tök többi részét legyaluljuk, egy edénybe halmozzuk, ráöntjük a kesus szószt, és friss kaporral szórjuk meg.

Kapros tökfőzelék

Saláta

A zöldsalátákat összevágjuk, teszünk hozzá piros retket apróra vágva, uborkát vékony szeletekben és mindenféle zöldséget, amit szeretünk. Az egészet citrommal vagy balzsamecettel meglocsoljuk, és szeletekre vágott eperrel forgatjuk össze.

Könnyű saláta

Gyümölcsös „tejberizs”

Meghámozzuk a cukkinit, és aprítógépben morzsalékosra törjük. Ehhez aszalt gyümölcsöket (szilva, sárgabarack, vörös áfonya) és friss gyümölcsöket adunk hozzá. Erre ráöntjük a „tejes részt”, vagyis két érett banánt citromlével és pici vízzel, kesudióval összeturmixolva, majd összekeverjük, és mentalevéllel díszítjük.

Gyümölcsös tejberizs

Mákos palacsinta eperszósszal

Kész almalapot veszünk. Összekeverjük a darált mákot datolyapéppel és biocitrom reszelt héjával, majd a lapra simítjuk, feltekerjük és felszeleteljük. A szószhoz az epret összeturmixoljuk, és sűríthetjük még aszalt vörös áfonyával, konjak liszttel vagy kesudióval is.

Mákos palacsinta eperszósszal

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában