Be jó künn az erdőn, Ha áll a vadászat...

2019.06.01. 10:00

Visszatérnek a bérvadászok

Részt vett a napokban Nyírteleken megrendezett őzbak­trófea-mustrán a tiszavasvári ­Szikra Vadásztársaság is. Az idei őzbakszezonról, a vadásztársaság lehetőségeiről Nácsa Balázst, a vadásztársaság elnökét kérdeztük meg.

Részt vett a napokban Nyírteleken megrendezett őzbak­trófea-mustrán a tiszavasvári ­Szikra Vadásztársaság is. Az idei őzbakszezonról, a vadásztársaság lehetőségeiről Nácsa Balázst, a vadásztársaság elnökét kérdeztük meg.

Szépen kezdődött az év

– Az idei év nagyon jól kezdődött a számunkra. Itt a kiállításon tizenkét őzbaktrófeát láthatunk a vadásztársaságunktól. Ebből három darab 500 gramm feletti trófea, a legnagyobb 554 gramm. A második helyezett 540 gramm, míg a harmadik súlya 504 gramm. Sikerült terítékre hozni továbbá négy olyan őzbakot, amelyek trófeái 400 gramm felettiek (495, 458, 433 gramm), s van még egy 404 grammosunk is, ami említésre méltó.

„Nem szabad a fiatal, ígéretes bakokat meglövetni, csak a már érett bakokat kell terítékre hozni.”

Több trófeánk még bírálás előtt áll, az idő rövidsége miatt még nem bírálták el. Természetesen visszük mindegyiket bírálatra, s ezt követően adjuk majd át a bérvadászoknak. Összességében tehát szépen kezdődött a számunkra ez az idei év, ráadásul minőségileg is szépek a trófeák – értékelt a vadásztársaság vezetője.

Örömmel viszik el a trófeákat

– Valamennyit április 15-étől hoztuk terítékre szűk három hét alatt három külföldi bérvadász közreműködésével. Német, osztrák és orosz vendégvadászaink voltak. Egy hosszú távú vadgazdálkodás gyümölcse ez a sok szép eredmény.

Tíz évvel ezelőtt kezdtük el Róka László vadászmesterrel és a hivatásos vadászokkal ezt a tudatos gazdálkodást, s ennek lassan megjön az eredménye. Ha vadgazdálkodásról van szó, mindig hosszabb távban kell gondolkodni, és sokoldalú odafigyelést is igényel.

Nácsa Balázs elnök a Nyírteleken kiállított trófeákkal | Fotó: M. Magyar László

– Egyaránt fontos a jövő szempontjából a vadak téli etetése, a szelektív válogatóvadászat és a gondoskodás a vadról. Nem szabad a fiatal, ígéretes bakokat meglövetni, csak a már érett bakokat kell kivenni az állományból.

Meg kell várni, hogy megöregedjenek a bakok, ez szakmailag nagyon fontos – magyarázta Nácsa Balázs, s hozzátette: a hivatásos vadászaink jól dolgoznak mind a vadgazdálkodás, mind a vadásztatás területén. Ezt jelzi, hogy a vendégvadászok szeretnek visszajönni, büszkék az elejtett vadakra, örömmel viszik el a trófeákat.

Föld, élőhely, gazdálkodás

Milyen minőségű vadászterülettel rendelkezik a Szikra Vt.?

– Tény, hogy ipari város Tiszavasvári, azért szerencsére a település körül van 10 258 hektárunk, ami nagy terület. Igaz, hogy nagyon jó földjeink vannak, de a mezőgazdasági művelés is nagyon aktív és intenzív. Bizonyos területeken már kultúrsivatag van, ahol bizony nagyon kevés már a megfelelő élőhely.

Ugyanakkor vannak még olyan területeink Tiszalök, Tiszadada, Tiszadob szomszédságában, ahol több nagyon jó élőhelyünk is van. A jó föld, a megfelelő élőhely, valamint a jó vadgazdálkodás alapján aztán jönnek a jó trófeák, mint ahogyan ez a mostani kiállításon is látható – mondta befejezésül Nácsa Balázs.

MML

Borítókép: pixabay

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában