Megjelentek új típusú függőségek is

2019.07.16. 17:10

A függők többsége képtelen szembenézni a gyengeségével

Kedden este a dohányzásról, szerdán a társfüggőségekről tartanak ingyenes előadásokat.

A július 19-éig tartó programot vasárnap délután (balról jobbra) Birloni István (Pápa), dr. Nyúli László (Szombathely), Tóthné Ilona (Békéscsaba), dr. Puskás Csaba (Szatmárnémeti), Drahos Ferenc (Nyíregyháza) és Petrik Mihály (Győr) nyitották meg

– Bár a családtagjai, kollégái, szomszédai számára sokszor világos, hogy az alkoholbeteg segítségre szorul, maga az érintett ezt mégsem veszi tudomásul. Abban a hitben ringatja magát, hogy ő sem viselkedik másként, mint bármelyik embertársa, ő nem függő. Nagyon kevés alkoholbetegre jellemző a lezüllött, lecsúszott iszákosokról kialakított, előítéletekkel tarkított kép.

– Az úgynevezett átlag-­alkoholbeteg felelősségtudattal, munkahellyel rendelkező, családos férfi vagy nő – aki bevallja, vagy sem, a szakadék felé tart. Kijózanító, intő jel lehet az egészség romlása, a család széthullása, a kényszeres italozás – hangzott el a Szenvedélybetegekért Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület 28. országos családi találkozójának vasárnapi megnyitóján.

Össztársadalmi probléma

Az idei, péntekig tartó program ezúttal is tartogat nyilvános, ingyenes előadásokat az érdeklődők számára a Nyíregyházi Egyetem területén. Hétfőn este az okostelefon- és internetfüggőségről Petrik Mihály eü. szaktanár, addiktológiai szakkonzultáns fejtette ki gondolatait, kedden 19 órától a dohányzásról mint függőségről Nagy László, szerdán a társfüggőségekről Birloni István szociálterapeuta tart előadást.

Dr. Nyúli László pszichiáter, addiktológus szakorvos és Drahos Ferenc egyesületi elnök elismerően szóltak azokról, akik már hosszú évek, évtizedek óta letették a poharat, rendszeresen látogatják az absztinensek klubközösségeit, és szabadidejüket, energiájukat feláldozva immár másoknak segítenek a gyógyulás útjára lépni.

Elhangzott: az elmúlt évtizedekben némileg csökkent az alkohollal küzdő betegek aránya, de az alkoholizmus ma is össztársadalmi probléma, ráadásul megjelentek új típusú függőségek is.

Dr. Puskás Csaba családorvos, utógondozási csoportvezető az Erdélyben élő szenvedélybetegek felkarolását végző Bonus Pastor Alapítvány munkásságát mutatta be.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában