Az evőeszközök is ehetőek

2019.07.28. 16:58

A kekszek és szendvicsek hazája

Amit a jó előre lefoglalt szálláson megspóroltunk, azt étkezésre költöttük.

A kekszek és szendvicsek hazája Finom ajánlatunk a hétvégére Görögdinnye: csak mértékkel! Az áfonya természetes vérnyomáscsökkentő Utalványt kapott a győztes Készítsünk fagyit otthon! Letöltés PDF-ként Terület kijelölése Az ausztrál pólósok diktálták a tempót A kisvárdaiak már nem kísérleteznek Napi sportidézet Magabiztos győzelem a nagybányaiak ellen Zárt kapus főpróba Kövesden 19. A Ferrari napja volt a péntek Hétvégi műsor Letöltés PDF-ként Terület kijelölése Érmekkel szeretnének hazatérni Érvényesült a papírforma A fiatalok is bizonyíthatnak Élvonal helyett harmadosztály Már lehet nevezni a futsalbajnokságokra Letöltés PDF-ként Terület kijelölése Dodi masszív csapatot szeretne Bátori extrém terepfutás A spanyol ikon nem megy a Barcába Balhé a Hertha edzőmeccse után Letöltés PDF-ként Terület kijelölése Meglepetések, kalandok és humor a színpadon Piknik és poket a Bujtosi-tó partján KÖNYV-jelző Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében A Krúdy Gyula Art Mozi hétvégi műsora Letöltés PDF-ként Terület kijelölése Letöltés PDF-ként Terület kijelölése Letöltés PDF-ként Terület kijelölése Letöltés PDF-ként Terület kijelölése A népzenére tették fel az egész életüket Marietta új kedvence a rúdsport Mai horoszkóp Közös reggeli Vilivel Garfield a gyerekeknek Könnybe lábadt Győző szeme A No Cnt’Roll és Mr. Bluesman Megér egy mosolyt Letöltés PDF-ként Terület kijelölése ZOOM Mutasd a szöveget A 2019. július 27. A kekszek és szendvicsek hazája A vendéglők és éttermek nyáron megtelnek turistákkal Fotók: A szerző A vendéglők és éttermek nyáron megtelnek turistákkal FOTÓK: A SZERZŐ Amit a jó előre lefoglalt szálláson megspóroltunk, azt étkezésre költöttük. KOPPENHÁGA, NYÍREGYHÁZA. Életem eddigi legdrágább vacsorája Koppenhágához kötődik, ahogy ásványvízért sem fizettem még annál többet, mint amit az északi fővárosban kérnek érte – Dánia nem olcsó, így amit a hónapokkal korábban lefoglalt szálláson és repülőjegyen megspóroltunk, azt étkezésre költöttük. És nem bántuk meg, mert nagyon jókat ettünk! Az a bizonyos legdrágább egy carbonara spagetti volt a Papiroen szigeten lévő street food-hangárban, a hajókkal teli csatornák mellett. Ez egy remek hely, ahol a turisták választhatnak thai, kínai, indiai, francia, olasz, mexikói, amerikai és persze skandináv ételek közül. Alig találtunk szabad helyet, végül leültünk néhány helyi fiatal mellé, a spagettim pedig nagyon finom volt – de közel ötezer forintért milyen legyen? Koppenhága sok szempontból a jövő városa, és ez abban is megmutatkozik, hogy az indiai ételeket bambusztányérban kapja az éhes utazó, és az evőeszközök is ehetőek – megkóstoltuk, tényleg azok. Szendvicset ebédre Reggelire a dánok szívesebben isznak kávét, mint teát, de rendszerint joghurttal, zsömlével, sajttal, tojással vagy müzlivel kezdik a napot. Sokféle péksüteményük van: amit kóstoltunk, nagyon finom volt, és ami külön jó, hogy ezek rengeteg helyen kaphatók, mindezek mellett a kávéjukra sem lehet panasz. Ahogy a világszerte népszerű, kiváló minőségű tejtermékeikre sem. A legtöbben szendvicset esznek ebédre – ezt a szokást az 1840-es évek óta követik, mert úgy gondolják, napközben ennyi elég, azonban a nap végén szükség van a melegételre. A szendvics alapja a nemzeti eledelnek számító smorrebrod, ami koppenhágai találmány: 1880 óta kínálják az erre szakosodott büfékben, illetve vendéglőkben. A szó eredeti jelentése szerinti „vajas kenyér” ma már inkább a gazdagon megrakott szendvicset jelenti, az egyik fővárosi helyen például 250-féle (!) variációban kínálják. Tesznek rá halat, tengeri finomságokat, húst, pástétomot, sajtot, zöldséget, savanyúságot és számtalan szószt. Mi avokádósat ettünk egy különleges csípős sajttal, pazar volt! A napi főétkezés a családdal vagy a barátokkal elköltött meleg vacsora. A legtöbben húsgolyót készítenek különféle körettel, desszertként gyümölcsöt vagy fagylaltot fogyasztanak. Sör és medvecukor Étterembe főként a turisták járnak, és választhatnak sör-, gyümölcs- vagy zöldséglevest, halételeket, frikadellert (ez egy fasírt jellegű, vajban kisütött húsgombóc), flaeskesteget (ez ropogósra sült bőrös malac), de helyi specialitásnak számít az édes-mustáros szósszal tálalt, kapros pácban érlelt füstölt vagy sózott lazac is. Aki gyaloglás közben megéhezik, az utcán sült kolbászt, hurkát vagy hot dogot talál, a boltokban pedig ott sorakoznak a híres dán kekszek és a medvecukor, aminek a dán kultúrában fontos szerepe van. Ahogy a híres söreiknek is, a Carlsbergnek és a Tuborgnak, amit a vendéglők teraszain vagy a hangulatos kocsmákban minden turistának meg kell kóstolnia. SZA <p>Almák, szirupba mártva</p><p>Híresek a dán péksütemények</p><p class="caption">Az apró tortácskák népszerűek</p> A vendéglők és éttermek nyáron megtelnek turistákkal

Életem eddigi legdrágább vacsorája Koppenhágához kötődik, ahogy ásványvízért sem fizettem még annál többet, mint amit az északi fővárosban kérnek érte – Dánia nem olcsó, így amit a hónapokkal korábban lefoglalt szálláson és repülőjegyen megspóroltunk, azt étkezésre költöttük. És nem bántuk meg, mert nagyon jókat ettünk!

Az a bizonyos legdrágább egy carbonara spagetti volt a Papiroen szigeten lévő street food-hangárban, a hajókkal teli csatornák mellett. Ez egy remek hely, ahol a turisták választhatnak thai, kínai, indiai, francia, olasz, mexikói, amerikai és persze skandináv ételek közül. Alig találtunk szabad helyet, végül leültünk néhány helyi fiatal mellé, a spagettim pedig nagyon finom volt – de közel ötezer forintért milyen legyen? Koppenhága sok szempontból a jövő városa, és ez abban is megmutatkozik, hogy az indiai ételeket bambusztányérban kapja az éhes utazó, és az evőeszközök is ehetőek – megkóstoltuk, tényleg azok.

Szendvicset ebédre

Reggelire a dánok szívesebben isznak kávét, mint teát, de rendszerint joghurttal, zsömlével, sajttal, tojással vagy müzlivel kezdik a napot. Sokféle péksüteményük van: amit kóstoltunk, nagyon finom volt, és ami külön jó, hogy ezek rengeteg helyen kaphatók, mindezek mellett a kávéjukra sem lehet panasz. Ahogy a világszerte népszerű, kiváló minőségű tejtermékeikre sem.

A legtöbben szendvicset esznek ebédre – ezt a szokást az 1840-es évek óta követik, mert úgy gondolják, napközben ennyi elég, azonban a nap végén szükség van a melegételre. A szendvics alapja a nemzeti eledelnek számító smorrebrod, ami koppenhágai találmány: 1880 óta kínálják az erre szakosodott büfékben, illetve vendéglőkben. A szó eredeti jelentése szerinti „vajas kenyér” ma már inkább a gazdagon megrakott szendvicset jelenti, az egyik fővárosi helyen például 250-féle (!) variációban kínálják. Tesznek rá halat, tengeri finomságokat, húst, pástétomot, sajtot, zöldséget, savanyúságot és számtalan szószt. Mi avokádósat ettünk egy különleges csípős sajttal, pazar volt!

A napi főétkezés a családdal vagy a barátokkal elköltött meleg vacsora. A legtöbben húsgolyót készítenek különféle körettel, desszertként gyümölcsöt vagy fagylaltot fogyasztanak.

Sör és medvecukor

Étterembe főként a turisták járnak, és választhatnak sör-, gyümölcs- vagy zöldséglevest, halételeket, frikadellert (ez egy fasírt jellegű, vajban kisütött húsgombóc), flaeskesteget (ez ropogósra sült bőrös malac), de helyi specialitásnak számít az édes-mustáros szósszal tálalt, kapros pácban érlelt füstölt vagy sózott lazac is. Aki gyaloglás közben megéhezik, az utcán sült kolbászt, hurkát vagy hot dogot talál, a boltokban pedig ott sorakoznak a híres dán kekszek és a medvecukor, aminek a dán kultúrában fontos szerepe van. Ahogy a híres söreiknek is, a Carlsbergnek és a Tuborgnak, amit a vendéglők teraszain vagy a hangulatos kocsmákban minden turistának meg kell kóstolnia.

Almák, szirupba mártva
Híresek a dán péksütemények
Az apró tortácskák népszerűek

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában