Az evőeszközök is ehetőek

2019.07.28. 16:58

A kekszek és szendvicsek hazája

Amit a jó előre lefoglalt szálláson megspóroltunk, azt étkezésre költöttük.

Életem eddigi legdrágább vacsorája Koppenhágához kötődik, ahogy ásványvízért sem fizettem még annál többet, mint amit az északi fővárosban kérnek érte – Dánia nem olcsó, így amit a hónapokkal korábban lefoglalt szálláson és repülőjegyen megspóroltunk, azt étkezésre költöttük. És nem bántuk meg, mert nagyon jókat ettünk!

Az a bizonyos legdrágább egy carbonara spagetti volt a Papiroen szigeten lévő street food-hangárban, a hajókkal teli csatornák mellett. Ez egy remek hely, ahol a turisták választhatnak thai, kínai, indiai, francia, olasz, mexikói, amerikai és persze skandináv ételek közül. Alig találtunk szabad helyet, végül leültünk néhány helyi fiatal mellé, a spagettim pedig nagyon finom volt – de közel ötezer forintért milyen legyen? Koppenhága sok szempontból a jövő városa, és ez abban is megmutatkozik, hogy az indiai ételeket bambusztányérban kapja az éhes utazó, és az evőeszközök is ehetőek – megkóstoltuk, tényleg azok.

Szendvicset ebédre

Reggelire a dánok szívesebben isznak kávét, mint teát, de rendszerint joghurttal, zsömlével, sajttal, tojással vagy müzlivel kezdik a napot. Sokféle péksüteményük van: amit kóstoltunk, nagyon finom volt, és ami külön jó, hogy ezek rengeteg helyen kaphatók, mindezek mellett a kávéjukra sem lehet panasz. Ahogy a világszerte népszerű, kiváló minőségű tejtermékeikre sem.

A legtöbben szendvicset esznek ebédre – ezt a szokást az 1840-es évek óta követik, mert úgy gondolják, napközben ennyi elég, azonban a nap végén szükség van a melegételre. A szendvics alapja a nemzeti eledelnek számító smorrebrod, ami koppenhágai találmány: 1880 óta kínálják az erre szakosodott büfékben, illetve vendéglőkben. A szó eredeti jelentése szerinti „vajas kenyér” ma már inkább a gazdagon megrakott szendvicset jelenti, az egyik fővárosi helyen például 250-féle (!) variációban kínálják. Tesznek rá halat, tengeri finomságokat, húst, pástétomot, sajtot, zöldséget, savanyúságot és számtalan szószt. Mi avokádósat ettünk egy különleges csípős sajttal, pazar volt!

A napi főétkezés a családdal vagy a barátokkal elköltött meleg vacsora. A legtöbben húsgolyót készítenek különféle körettel, desszertként gyümölcsöt vagy fagylaltot fogyasztanak.

Sör és medvecukor

Étterembe főként a turisták járnak, és választhatnak sör-, gyümölcs- vagy zöldséglevest, halételeket, frikadellert (ez egy fasírt jellegű, vajban kisütött húsgombóc), flaeskesteget (ez ropogósra sült bőrös malac), de helyi specialitásnak számít az édes-mustáros szósszal tálalt, kapros pácban érlelt füstölt vagy sózott lazac is. Aki gyaloglás közben megéhezik, az utcán sült kolbászt, hurkát vagy hot dogot talál, a boltokban pedig ott sorakoznak a híres dán kekszek és a medvecukor, aminek a dán kultúrában fontos szerepe van. Ahogy a híres söreiknek is, a Carlsbergnek és a Tuborgnak, amit a vendéglők teraszain vagy a hangulatos kocsmákban minden turistának meg kell kóstolnia.

Almák, szirupba mártva
Híresek a dán péksütemények
Az apró tortácskák népszerűek

SZA

Ezek is érdekelhetik