Sose erőltessük!

2019.07.01. 13:05

Az elengedés alapja a bizalom, megértés

„Érdemes elsőre rövidebb időre elengedni őket, hogy tapasztalatot szerezzenek.”

Érdemes elsőre rövidebb időre elengedni őket

Nem csak a kisgyermekes szülőknek gyűlhet meg a bajuk az utazással, hiszen a kamasz, serdülő fiatalok egy idő után vágynak arra, hogy szülői felügyelet nélkül is élvezzék az életet.

Ne kötelezzük!

Dr. Szemán-Nagy Anita klinikai pszichoterapeuta szerint a legfontosabb, hogy a gyerek akarjon menni, sose erőltessük az önállósodását. Győződjünk meg arról is, hogy serdülő fiatal nem csak a kortárscsoport elvárásai miatt szeretne részt venni az önálló nyaraláson.

Önálló nyaralások

– Kamaszok esetében el kell fogadni a szülőnek, hogy ebben az életkorban, a gyerekben igen erős az igény mind a függetlenedésre, mind arra, hogy a vele egykorúak társaságában legyen. Ez a személyiségfejlődése szempontjából is igen fontos. A kamasz gyerek elengedésének alapja a bizalom, ami hosszú évekig épült, mire először eljön a pillanat, hogy a szülőnek felteszi a kérdést a tizenéves gyereke, hogy egyedül el mehet-e nyaralni.

Érdemes elsőre rövidebb időre elengedni őket, hogy tapasztalatot szerezzenek. Kiemelt figyelmet érdemel, hogy beszélgessünk gyermekünkkel az esetleges veszélyforrásokról, arról, hogy ilyen esetben mit érdemes tenni. Hasznos, ha megbeszélünk egy időpontot, amikor jelentkezik a gyerek vagy mi mikor hívjuk, de természetesen biztosítsuk róla, hogy bármikor kereshet bennünket, bármilyen problémát megoszthat velünk. Ezek az önálló nyaralások a felnőtté válásuk első lépései. Fontos, hogy bízzunk magunkban mint szülőben – hangsúlyozta végül.

- ÉKN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában