romlandó!

2019.07.07. 18:30

Ne rontsuk el a nyarat!

Nyáron az ételmérgezés, ételfertőzés kockázata sokkal magasabb – elég néhány perc, és kész a baj.

Fotó: pixabay

A legtöbben nem szeretünk ételt kidobni, mégis van az a pont, amikor a legfinomabb falatokat is ehetetlennek kell nyilvánítani, ha nem akarunk névre szóló ágyat bérelni magunknak a kórházban.

Figyeljünk az összetevőkre!

Hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, hőemelkedés, láz – ezek a főbb tünetei az ételmérgezésnek. A rosszullétért viszont, amit sokszor nyári influenzának vélünk, lehetséges, hogy valójában az asztalon felejtett tejbegríz a ludas. A legjobban a tejtermékekkel vagy tojással készült ételekre érdemes figyelni, de a húslevest se hagyjuk kint túl sokáig a nagy melegben.

Ezeknek akár tíz perc is elég lehet ahhoz, hogy romlásnak induljanak. A téli hidegben a baktériumok kevésbé életképesek, míg a nyári kánikula idején képesek iszonyatos tempóban „dolgozni”. Ezért nagy hiba, ha ilyenkor kint hagyjuk az ételt az asztalon, míg mindenki befejezi az ebédet. Szedjük ki, amennyire szükségünk van, a többit pedig tegyük hűtőbe!

Ha savanyú a húsleves, vagy szaga van a resztelt májnak, inkább ne kockáztassunk! Próbáljunk olyat főzni, ami gyorsan készen van, mint a tésztaételek vagy a frissensültek, hiszen az alapanyagok is könnyen tönkremehetnek, ha túl sokat pepecselünk velük a forró pulton.

Emiatt nem csupán a már elkészült ételekre kell figyelnünk, hanem azokra az összetevőkre is, amik nem bírják a nagy meleget, hiszen ha romlott húsból készítjük, a legegzotikusabb fűszerek sem mentik meg a főztünket.

Ezek nem romlanak

Bár úgy gondolnánk, hogy az idő minden ételt tönkretesz, vannak olyan élelmiszerek, amelyek soha nem mennek tönkre, legfeljebb csak élvezeti értékükből veszítenek. Az ambróziát nem véletlenül nevezték az antik kultúrában az istenek eledelének, hiszen a méz, ami a legfőbb alkotó­eleme, majdnem annyira örökkévaló, mint az olimposziak.

A méz tartósságának egyik oka, hogy nagyjából 82 százalék cukorból áll, és nagyon alacsony a nedvességtartalma, ez pedig nem előnyös terep a rohadásért felelős gombáknak és baktériumoknak. A rosszul tárolt méz maximum bekristályosodik, de ha meleg vízbe tesszük a csuprot, ez a probléma is orvosolható.

A rizs is azon élelmiszerek közé tartozik, amelyeket több év tárolás után is bátran felhasználhatunk. Egy a fontos, a légmentes tárolás, mégpedig azért, mert a molyok kedvelt fészkelőhelye a rizses doboz. A szárított bab is a nagy túlélők csoportját erősíti: a legnagyobb kánikulában is eláll.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában