Nem gyerekjáték

2019.07.31. 10:23

Tízezer társasjáték-rajongó hazája lettünk

Virágkorukat élik a táb­lás közösségi játékok – ezt bizonyítja a legnagyobb hazai tematikus oldal kedvelési mutatója is.

Egyre inkább teret hódítanak a gondolkodtató, kreatív, csapatmunkára építő társasjátékok a szerencsén alapulókkal szemben

Fotó: Bujdos Tibor

Nemrégiben különleges esemény helyszínévé vált a budapesti Hősök tere. Kisebb tömeg gyűlt össze, kezükben különböző dobozokkal, amiket egy adott időben az ég felé emeltek. Ezzel a flashmobbal ünnepelte a hazai társasfüggőket összegyűjtő Facebook-csoport, hogy tagságának mérete elérte a tízezret. A szervezők arra kérték az élőkép szereplőit, hogy hozzák magukkal kedvenc társasjátékaikat, így hívva fel a figyelmet arra, hogy nem csak a virtuális térben lelhetünk kihívásokkal teli kalandokra.

A legnagyobb hazai gyártók, forgalmazók és klubok egyébként számos értékes ajándékot sorsolnak ki ebből az alkalomból. Külön érdekesség, hogy a tízezredik kedvelő akkortájt kattintott a „like” gombra a tarsasjatek.com oldalán, amikor az év legfontosabb társasjátékdíját kiosztották. A Spiel des Jahres a világ legjelentősebb tematikus elismerése, amin az idén több olyan játékot is díjaztak, ami a magyar piacon is megtalálható.

Nem gyerekjáték

Első blikkre legtöbbünknek olyan nevek ugranak be a társasjáték szó hallatán, mint a Monopoly, a Cluedo, a Gazdálkodj okosan vagy a Ki nevet a végén. Ezek azok a klasszikusok, amik egybeforrtak sokak számára a gondtalan fiatalsággal. Pörögnek a hatoldalú dobókockák, és fröccsöntött bábuk találnak helyet a kihajtható, kemény borítású vagy vastagabb kartonra nyomott táblákon. Vegytiszta gyermekkor. A kortárs board game kultúra kiemelkedő darabjai azonban nem nevezhetők gyerekjátékoknak. Legtöbbjük olyannyira összetett, bonyolult szabályrendszerrel körített, hogy tizennégy éves kor alatt nem is ajánlják a gyártók a megvásárlásukat.

A társasjátékok zöme tehát, még ha játékboltban is kapható javarészt, a felnőttek szórakoztatását célozza. Sőt gyakran az árfekvés megítélése során sem arra mennek a gyártók, hogy az adott játék egy átlagos tanuló zsebpénzéből megvásárolható legyen. Sok társas van, ami kiegészítőkkel együtt elérheti a százezres árkategóriát is. Ezek persze már ennek megfelelő élményt nyújtanak mind vizuálisan, mind pedig a játékmenet és az újrajátszhatóság terén. „Mindig próbáljuk rendbe tenni a fejekben azt, hogy a modern társasjátékozás már nem egyenlő azzal, amit húsz-harminc évvel ezelőtt jelentett a műfaj. Nyilván nosztalgiával tekintünk a régi darabokra, de a mostani játékok a mai trendekhez, igényekhez mérten születnek” – árulta el Puskás Tibor, a miskolci Szentpéteri kapuban székelő Gémeskút Társasjáték Klub vezetője, aki azt is elmondta, hogyan jött az ötlet, hogy városukban is meghonosítsák a társasozás köré fonódó klubéletet.

„2015 vége felé azt fedeztük fel egy barátommal, hogy hazánkban reneszánszát éli ez a hobbi. A budapesti Játszóház Projekt volt a példaképünk. Két Debrecenben tartott programjukra is ellátogattunk, csak azért, hogy a saját szemünkkel lássuk, hogy is néz ki egy csoportos társasozás. Megdöbbentő volt nézni, ahogy előkerültek a táblák, és a játékmesterek irányításával több száz fiatal ült le játszani. Ekkor döntöttünk úgy, hogy Miskolcon is megpróbálkozunk hasonlóval” – mesélte Tibor, aki elmondta azt is, hogy először csak baráti körben zajlottak a partik, majd egyre nagyobb méreteket öltött a dolog. A Facebook-csoport létrejöttével pillanatok alatt felduzzadt a létszám. A Gémeskút vezetője kellemes meglepetésként élte meg a kezdeti időszakot:

„Első kézből tapasztaltuk meg a társasjátékok közösségteremtő erejét. Mára körülbelül száznyolcvan ember fordult meg a klubunkban, jelenleg pedig száz aktív tagunk van. Egy éve egyesületként is működünk. Szeretnénk minél több támogatást gyűjteni az ügyünknek, hiszen a társasozás népszerűsítésére már egyfajta misszióként tekintünk. Most több mint ötven játék van a klub tulajdonában az egyszerű kártyajátékoktól kezdve az egész délutánt igénylő stratégiai játékokig.”

Együtt a játék ellen

Míg a régi idők táblajátékaira az volt jellemző, hogy a szerencse nagyban befolyásolta a végeredményt, a modern társasoknál nem a jó kockadobás számít, legalábbis sokkal kisebb mértékben hat a játékmenetre. Persze vannak olyan társasok, amik még mindig a mázlis kézre apellálnak, de a legtöbb játék a logikát, a taktikát és a stratégiai készségeket jutalmazza. Vannak olyan termékek, amelyek kifejezetten a csapaterősítő, közösségi játékélményt célozták meg. Ezeket kooperatív játékoknak nevezik. Egyfajta kortárs Jumanjit kell elképzelnünk, ahol a résztvevők nem egymás ellen küzdenek, hanem jól működő csapatot kell képezniük ahhoz, hogy érdemben válaszolhassanak a játék támasztotta kihívásokra. Ilyenkor előfordul, hogy a közös cél érdekében le kell mondanunk valamely társunk javára egy-egy olyan tárgyról, amit hosszú körök alatt sikerült megszereznünk. Az ilyen dinamizmus pedig akár új barátságokat is szülhet, hála a „táblán átélt csatatéri élményeknek”.

- Bájer Máté -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában