2019.08.04. 14:45
A zöldségek olimpiáján több érmet is kaphatna
A cukkini a konyhaművészet egyik legsokoldalúbb zöldségféléje.
Fotó: pixabay
Szinte bármi elkészíthető belőle, lehet húsos ételekhez használni, de desszertekhez is nagyszerű alapanyag. Bár mi leginkább a rántott, tartármártásba tunkolt változatot ismerjük, érdemes máshogy is kipróbálni.
Színe a sötétzöldtől a sárgáig sokféle lehet. Formáját tekintve többnyire hosszúkás vagy körte alakú, ám érdemes megjegyezni, hogy a kertben termő, kétliteres flakon nagyságú cukkinihez képest a boltokban kapható zöldség kicsinek tűnik, de az íze ugyanolyan.
És ha már a beltartalomnál járunk, jó tudni, hogy a cukkini antioxidáns tulajdonságú, rengeteg B6-, C- és K-vitamint tartalmaz, és jelentős mennyiségű ásványi anyag található benne.
Zsírtartalma a nullával egyenlő, ezért kedvelt alapanyaga a különböző fogyókúrás étrendeknek is, magas rosttartalma támogatja az emésztést. A zöldségek olimpiáján minden bizonnyal begyűjtene néhány dobogós helyezést, és termeszteni sem nehéz, hiszen szinte bármilyen környezetben képes megmaradni.
Pizzatészta és lecsóbetét
Sokoldalú felhasználhatósága miatt a konyhában is népszerű. A franciák világhírű lecsójában, a ratatouille-ban a cukkini az egyik fő alapanyag, de rakott ételekbe, pörköltként, sütve, rántva, főzve, tócsniként vagy grillsalátákban is megállja a helyét. Számos esetben a cukkini nem a pluszíz miatt van az ételben, hanem állagjavító szerepet tölt be, hiszen sokkal lágyabbá, krémesebbé válik tőle az adott fogás.
ÉKN