sambucus

2019.08.03. 10:50

Ember s madár csemegéje

A fekete bodzának egyetlen hibája, hogy rajtunk kívül imádják a levéltetvek is.

Fotó: pixabay

A nyári kánikula közepette ki ne szeretné az egyik legjobb hűsítő italként számon tartott bodzaszörpöt? A mi családunk például nagyon. Az unokáknak is kedvencei közé tartozik a bodza virágából készült tea vagy szirup. A hófehér virágokon legföljebb csak a rovarokkal osztozkodunk, ám a fekete bogyótermést – egyelőre – teljes egészében átengedjük a kertünkben otthonosan röpködő, ugráló, csipegető, fürdőző, szomjukat is oltó madarainknak. Az állandó vendég énekes és fekete rigóknak, egy gerlepárnak, néhány rozsdafarkúnak és persze az átutazóban nálunk megpihenő összes csivitelőnek.

Finomság

A csodásan illatozó bodzabokor frissen szedett virágai palacsintatésztába forgatva s így kisütve különleges ínyenc falat. A hófehér virágzatokat megszáríthatjuk teakeverékekhez, a belőlük készített csodás szörpből pedig – ha mind el nem fogy a nyáron – télire is eltehetünk néhány üveggel.

A feketebodza-bokornak csak egy hibája van: rajtunk kívül imádják a levéltetvek is. A máshonnan bokrainkra települő szárnyas alakjai ­nyomán gyorsan szaporodó apró rovarok a nyár eleji friss hajtásokat s a nyíló bodza­virágok nyelét lepik el, és szívják a növény nedveit.

Az idén szerencsére ez a levéltetű-invázó – nálunk ­legalábbis – elmaradt, persze egy kis mechanikai beavatkozásra szükség volt. Szedésnél csak a szép, fertőzésmentes, frissen kinyílt virágokat vá­lasszuk, a bogarakat – me­lyeknek ugyancsak kedvencük a bodzavirág – rázzuk ki belőle! Ősszel lehet gyűjteni az érett bogyókat, és feldolgozni lének, zselének és szirupnak, természetesen megfőzve.

Orvosság is

Ami a természetgyógyászati jelentőségét illeti, a fekete bodza lázcsillapító, izzasztó, immunerősítő hatású. Gyűjteni a virágát május-júniusban, a bogyóját október-novemberben ajánlott.

Teája vagy teakeveréke láz, influenza, kezdődő megfázás, fertőző betegségek, övsömör ellen szolgál. A fekete bogyójából készített szirup forrón vagy hidegen egyaránt alkalmazható köhögésnél, megfázásnál.

A bodzából készített – a patikákban kapható – kenőcs jó hatású hörghurut, torokfájás, homlok- és arcüreggyulladás ellen, de artrózis, artritisz, továbbá térdsérülések, duzzanatok, csontsérülések, sőt gyulladt aranyér enyhítésére is javasolt.

GB

Címkék#bodza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában