Az egészséges gyepért

2019.08.11. 08:24

Gyógyítsuk meg a füvet!

Miért szárad a gyepem, mikor rendszeresen öntözöm?

Forrás: dreamstime

Gyakran teszik fel a fenti kérdést az utóbbi hetekben a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda munkatársainak.

Hiánybetegségek

– Ha a szép gyepünk elkezd ritkulni, foltos lesz, kifakul, barna, esetleg sárga színű lesz, akkor a pázsitunkkal van valami probléma, azt jelenti, valamelyik számára fontos tényező hiányzik. A gyep betegségeit összefoglalóan hiánybetegségeknek nevezzük. Ha megszűnik vagy megszüntetjük a betegséget okozó tényezőket, a füvünk nagyon hamar regenerálódik, és újra szép lesz – mondta el lapunknak Kohán Márk.

A Klorofill Kertészei Áruda vezetője szerint az idei nyáron a meleg és csapadékos időszakok váltogatják egymást, ami önmagában még nem volna akkora probléma, de az utóbbi hetekben nagyon magas volt a páratartalom, ami nemcsak az emberek szervezetét terhelte meg, hanem a növényeinket is próbára tette.

Körkörös foltok

– A magas páratartalom miatt a gombás fertőzések gyorsabban szaporodhattak, ezek a fertőzések jelentek meg a pázsitokon is. A mostani fertőzések általában úgy jelentkeznek, hogy a gyepünkön körkörös foltok lesznek láthatók, kezdetben a fűszálak sárgulnak, majd elszáradnak. Ha nem foglalkozunk a problémával, egyre több ilyen folt jelenik majd meg, mivel a füvön sétálással és a fűnyírással terjesztjük a gombaspórákat. A védekezés és a pázsitunk helyreállítása többlépcsős feladat. Mivel magas páratartalom mellett fejlődnek a gombák, csökkentenünk kell az öntözések számát és intenzitását. Hagynunk kell időt a füvünknek, hogy a reggeli pára után egy pár órát szárazon legyen. Ha nem végeztünk tápanyag-utánpótlást, akkor tegyük meg, hogy ellenállóbbá tegyük a gyepünket! A fűnyírásnál figyeljünk a vágási magasságra, ha lehet, állítsuk alacsonyabbra, mert ezzel is segítjük a gyep szellőzését, és védekezzünk gombaölő szerekkel. Mivel többféle gombabetegség is felütheti fejét a füvünkben, kérjünk segítséget szakembertől a megfelelő szer kiválasztásában – sorolta Kohán Márk.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában