játék

2019.08.21. 15:02

Hagyjuk szabadon játszani

A játékban vezetik le a napi feszültséget, ne rövidítsük le a játékidőt!

Közeledik az iskolakezdés, az elsősök szüleit leginkább az foglalkoztatja, mit tegyenek azért, hogy gyermekük könnyebben vegye az akadályokat. Felmerül bennük a kérdés, vajon elég felkészülten ül be az iskolapadba csemetéjük, hiszen lelki értelemben is elég erősnek kell lenni a váltáshoz.

Közben azon is töpreng a szülő, hogyan fejleszthetné gyermeke alapvető készségeit. A legjobb, ha hagyjuk őket játszani szabadon, így észrevétlenül is fejlődnek anélkül, hogy bármilyen típusú tevékenységet rájuk erőltetnénk.

Verbalitás, memória, térirány

– A szülőknek elsősorban az érzelmi biztonság megteremtésében, a kiegyensúlyozott, következetes nevelésben van jelentős szerepük, kétségkívül ezzel segíthetik a legjobban az iskolaérési folyamatot.

Fontos, hogy a gyerek várja az iskolát, ne szorongjon, ezért nem mindegy, milyen képet festünk le az iskolai életről. El kell mondani, miben különbözik az óvodától az iskola, mik lesznek az új szabályok, feladatok, milyen tantárgyakat tanulnak majd, ki fog vigyázni rájuk, hogyan alakul a napirendjük – ajánlotta Oláh Gabriella szakpszichológus, s hozzáfűzte, a legszerencsésebb, ha mindezt már nagycsoportban tudatosítjuk bennük, menet közben úgyis felszínre kerül, amit nem értenek az új közegben.

– A finommotorikus mozgások fejlesztése a helyes ceruzafogáshoz, az írástanuláshoz nélkülözhetetlen, a kézfej izmainak erősítésére kiváló a gyurmázás, tésztagyúrás, a sarazás, az apró szemekből álló gyöngyfűzés, ez utóbbi nem kevés koncentrációt is igényel. A legózással eltöltött játékidőben ugyanezek a készségek lépnek magasabb szintre – sorolta a szakember, mi lenne az ideális elfoglaltság az iskolába induló gyerekeknek.

Majd így folytatta: – a szókincs, a szövegértés trenírozásához ősidők óta a meséket hívjuk segítségül. Miután meghallgatta a kicsi a történetet, mondja el, miről szólt, kövesse végig a cselekményét, az időrendiséget, gyakoroljuk vele rendszeresen, mert ezzel alapozzuk meg a jó szóbeli kifejezőkészséget – jegyezte meg a szakpszichológus, s példaként említett egy ismert s igen hasznos játékcsaládot.

– A Differix-készletben található kártyán egy-egy motívum található apró eltérésekkel, a feladat, hogy ki kell húzni valamelyiket, és a párjára ráhelyezni. A játék célja, hogy minél gyorsabban kell megtalálni a párokat. Kiváló megfigyelőképességet igényel.

A térbeli irányok differenciálására a tangram játék az egyik legalkalmasabb, míg a memóriajátékoknak az emlékezet fejlesztésében van szerepük, a társasjátékokkal pedig a kitartás és a kudarctűrés gyakoroltatható. Az iskolába lépéssel sokan azt gondolják, a gyerekek játékideje lerövidíthető, holott a szerepjátékokkal, a kedvenc plüssökkel játszva dolgozzák fel a napi élményeket, abban vezetik le a felgyülemlett feszültséget.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában