gyerekek

2019.08.21. 15:08

Katonás szigor helyett könnyedén és humorral

– „Kapj el, ha tudsz!” – hangzott a versenyre hívás lányomtól, s ahogyan kimondta, már indult is a lakáson körbe-körbe az eszeveszett fogócska.

Fotó: pixabay

Nagyokat kacagott, s közben élvezte, hogy azért nem tudom el­csípni, mert összevissza bukdácsolok a bútorok között, arra koncentrálok, nehogy lerántsak valamit. Aztán akadálypályákat épített, amit át kellett ugrani, jobbról-balról kerülni, nehezítette a fogócskát.

S bármilyen felfordulást csinált a lakásban, nem szóltam rá, hiszen egyre több készségét fejlesztette a futásra épülő játékkal – gondolt vissza mosolyogva lánya kisgyermekkorára az egyik nyíregyházi tanítónő, aki bevallotta egy pedagógusnak, a saját gyerekével a legnehezebb, mert nem képes levetni a „pedagógusruhát”, tudatosan nevel, miközben nagyon sok tapasztalatot is szerez és hasznosít munkájában.

Csökken a koncentráció

– Mennyi játékidőre van szüksége egy alsós gyereknek? Ez parázs vita tárgya a pedagógusok között, a lehető legtöbbször a gyerekek pártján állok. Bármennyire is törekszünk arra, hogy játékosan tanítsunk, és nyitottak vagyunk az új tanítási módszerekre, szüntelen keressük, hogyan tegyük könnyedebbé, sok eseteben akár humorosabbá az órákat, főleg az első évfolyamon. A tananyaggal haladni kell, s tartjuk is a tempót, de látom, hogy a kisdiákok több játékra épülő feladatra vágynak.

S mivel a tanórán csak bizonyos meghatározott feladattípusoknál szőjük be a játékosságot, támogatom – a skandinávok mintájára – azt az elképzelést, hogy legyen bent a teremben játéksarok, ahol legalább a szünetekben játszhatnak kedvenceikkel. Ma már több száz – pedagógiai szempontból is hasznosnak és színvonalasnak tartott – játék érhető el.

– Fontos napközben is kikapcsolódniuk, mert a szülőktől is azt halljuk, hogy ha nem játszottak eleget, nem mozogtak a szabad levegőn, nincs kedvük otthon elővenni a leckét. Ilyenkor menjenek ki a játszótérre, s azután lássanak neki a házi feladatnak.

Ági elmondta, szerinte a gyerekek sokat ülnek bent, belső térben, otthon a számítógép előtt, ezért sem szabad elfojtani a motivációjukat, ha a természetközelben szeretnének lenni.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában