Kótaji ültetvény

2019.08.09. 15:16

Nem unja a banánt

Drenyóczki László fejéből 15 évvel ezelőtt pattant ki az ötlet, hogy banánt termesszen Kótajban.

Szokatlan növényekre „bukkantunk” a minap Kótajban, Drenyóczki László kertjében. A fiatalember fejéből 15 évvel ezelőtt pattant ki az ötlet, hogy banánt termesszen, s mivel nagyon szereti a trópusi gyümölcsöket, kitartott a nem mindennapi hobbija mellett. Szívesen mutatta meg a nemrég kivirágzott banánfáit, amelyeken arasznyi gyümölcsök láthatóak.

– Mintegy 20-féle banánt nevelek, ezek közül a legtöbb vadbanán, ami nem kevés magot tartalmaz, így csak állati takarmányozásra ajánlott. A két emberi ­fo­gyasztásra alkalmas fajta igen finom nyersen, sütve és főzve is – mesélte László, akitől azt is megtudtuk: nö­vényei ­könnyen telepíthe­tőek, gyorsan nőnek és 3-4 fajta – ­megfelelő módszerekkel – eredményesen átteleltethető.

Gyarapszik az ültetvény

– A trópusi fajták tavasztól őszig jól érzik magukat a kertben, magas nitrogén- és káliumtartalmú műtrágyával kezelem őket, s mivel magas a vízigényük, nem szabad „szomjaztatni” a fákat. Az, hogy milyen gyorsan fordul termőre egy-egy fa, a fajtájától függ: egyes törpefajták már másfél éves korukban termést hoznak, ezek általában vadbanánok, az étkezési minőségűre 3-4 évig várni kell – folytatta a hobbigazda, aki sokat tanult az elmúlt másfél évtizedben a banántermesztésről.

Németországból, Hollandiából és a trópusi területekről egyaránt rendelt már magokat, amelyek „jó földbe hullottak”, s beváltották László várakozásait.

– Tekintve, hogy Magyarországon egyre melegebb az éghajlat, nem kizárt, hogy a hazánkban őshonos gyümölcsök idővel el is tűnhetnek majd, s akár a banán lesz a kertek „királya” – jegyezte meg a kótaji fiatalember.

Drenyóczki László sokat tanult az elmúlt másfél évtizedben a banántermesztésről

Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában